luni, 26 septembrie 2011

Zacuscă cu fasole

Ne pregătim cămara pentru la iarnă, că tare bine este să ai tot felul de bunătăţuri pe acolo:). Şi pentru că ne place zacusca, ne-am înarmat cu voinţă, am fost la piaţă pentru toate cele necesare şi împreună cu Daniel ne-am pus pe treabă.

Ingrediente:
2 kg gogoşari
2 kg ceapă 
fasole uscată 1 kg
ardei capia 1 kg
1 kg morcovi
o legatură de cimbru uscat
o legatură de tarhon (verde sau uscat)
foi de dafin
1 lingură piper boabe
1 linguriţă coriandru boabe
2 linguri de boia dulce
2 ardei iuţi (opţional)
sare, o căpăţână mare de usturoi
1 litru de ulei (preferabil de măsline, nu neapărat extravirgin)

1.Fasolea se pune la înmuiat 6-8 ore, apoi se fierbe şi se scurge bine de apă.
2.Ardeiul capia se coace şi se îndepărtează pieliţa, cotorul şi seminţele ( puteti face operaţiunile astea cu o zi înainte).
3.Se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, cam 350 ml. 
4.Tocaţi gogoşarii şi îi adăugaţi când ceapa devine translucidă. Se adaugă sare şi se călesc împreună aproximativ 20 de minute.
5.Tocaţi ardeii şi îi adăugaţi. Morcovul se dă pe răzătoare şi se căleşte împreună cu restul ingredientelor.
Puneţi condimentele: 5-6 foi de dafin, boia dulce, cimbrul, piperul, coriandrul. Amestecaţi şi lăsaţi la foc domol 1 oră. 
Adăugaţi fasolea, mai adăugaţi cca 100 ml de ulei, amestecaţi şi lăsaţi încă 30 de minute pe foc. Potriviţi de sare, puneţi tarhonul mărunţit bine, ardeiul iute tocat (dacă puneţi), usturoiul tăiat în felii subţiri. 
Lăsaţi pe foc până scade bine, încât lingura să stea în picioare. 
Se pune în borcane sterilizate, turnaţi un strat de ulei deasupra şi daţi la cuptor într-o tavă cu apă pentru 15 minute. Puneţi capacul cât sunt încă fierbinţi borcanele.
 Se serveşte rece, cu pâine de casă, ceapă roşie şi castraveciori muraţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu