În toiul pregătirilor pentru iarnă, am ales o reţetă din categoria zacuştilor...de data asta cu ciuperci.
Chiar dacă este o reţetă mai laborioasă, merită efortul...
4 kg gogoşari
3 kg ceapă
4 kg roşii
2 kg ardei capia
3 kg vinete
3 kg ciuperci (champignons, ghebe, pleurotus, ce preferaţi)
+ cimbru sau oregano uscat, foi de dafin, 1 lingură piper boabe, 2 linguri de boia dulce, 2 ardei iuţi (opţional), sare, 2 linguri de zahăr brun, o căpăţână mare de usturoi, 1,5 litri de ulei (preferabil de măsline) 1. Se coc vinetele, ardeii, roşiile. Se scot pieliţele şi seminţele. Se toacă ceapa şi gogosarii.
3. Vinetele se toacă sau se pasează în blender, la fel şi ardeiul (e important ca legumele să îşi păstreze textura, să nu devină o pastă). Se adaugă în cratiţă, apoi se adaugă toate condimentele şi se călesc pentru aproximativ 1 oră.
4. Se taie ciupercile, mai mărunt sau mai mare, cum vreţi. Se adaugă şi se lasă să fiarbă molcom 30 de minute, apoi se pun roşiile date pe răzătoare şi scurse.
Se lasă pe foc până se evaporă lichidul şi pasta este bine închegată (minim 40 de minute). Puneţi în borcane sterilizate, turnaţi un strat de ulei deasupra şi daţi la cuptor într-o tavă cu apă pentru 15 minute. Puneţi capacul cât sunt încă fierbinţi borcanele.
Se lasă pe foc până se evaporă lichidul şi pasta este bine închegată (minim 40 de minute). Puneţi în borcane sterilizate, turnaţi un strat de ulei deasupra şi daţi la cuptor într-o tavă cu apă pentru 15 minute. Puneţi capacul cât sunt încă fierbinţi borcanele.
Se serveşte rece, pe pâine prăjită si stropită bine cu ulei de măsline extravirgin.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu