Pentru ca maine este sarbatoarea celor 40 de mucenici, va propunem o reteta traditionala de mucenici moldovenesti sau sfintisori. Avand in vedere ca este prima data cand am facut mucenici in felul acesta am estimat gresit dimensiunile opt-urilor, rezultatul o sa-l vedeti mai jos :):)
Ingredinte pentru aproximativ 15 - 16 bucati:
Pentru aluat:
500 gr faina
1 ou
120 ml apa calduta
120 ml lapte caldut
150 gr zahar
1 lingurita stearsa de sare
1 plic de drojdie uscata
Pentru sirop:
5 linguri de miere
300 ml apa
coaja rasa de la 1 lamaie
1 fiola esenta de rom
1 lingurita scortisoara
200 gr nuca macinata
Se framanta un aluat moale ca de cozonac amestecand ingredintele indicate mai sus. Aluatul trebuie framantat timp de 30 de minute. Se lasa la dospit 1 ora la loc caldut.
Din aluatul crescut modelati colacei in forma de opt, pe care ii asezati intr-o tava unsa cu ulei sau si mai bine acoperita cu folie de copt.
Se lasa sa creasca in tava timp de 10 minute.Intre timp se prepara siropul: se pune apa sa fiarba impreuna cu mierea, coaja rasa de lamaie, esenta de rom si scortisoara. Se ung mucenicii cu putin sirop si se pun la copt la foc potrivit pentru 20-25 de minute.
Cand sunt gata se insiropeaza cu siropul ramas si se presara nuca macinata.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu