duminică, 13 martie 2011

Focaccia

Focaccia este nelipsita din meniurile italienesti, are aspect de pizza si se poate pregati cu diverse arome. Noi am ales varianta cu oregano. Se poate servi simpla, cu bucatele de branza si rosii uscate sau in multe alte combinatii. :)

Ingrediente: (pentru 2 tavi de aragaz)

Aluat:
500 gr faina
1 plic drojdie uscata
2-3 linguri ulei de masline
1 lingurita de sare
200 ml apa calduta

Pentru sos:
1 capatana de usturoi
1/2 cana ulei de masline

Se dizolva drojdia in apa calduta, se pune faina, uleiul si sarea si se amesteca bine pana obtinem un aluat omogen si elastic.
Se lasa sa creasca 40 de minute la loc cald.
Intre timp curatam usturoiul si il punem intr-un vas mai inalt. Adaugam jumatate de cana de ulei de masline si facem un sos cu ajutorul unui  blender.
Se imparte aluatul in doua. Se intinde o foaie subtire si se pune in tava presarata cu faina.
Cu o lingura ungem bine foaia de aluat din tava si presaram oregano pe deasupra.

 Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se lasa aproximativ 20 de minute.
                                                                       Pofta buna!

sâmbătă, 12 martie 2011

Scrumbie la gratar cu lamaie, usturoi si marar

Va propunem sa incercati reteta urmatoare, noua ni s-a parut minunata (sursa de inspiratie a fost Daniel). Scrumbia este un peste gras, cu multe oase, dar cu o carne  foarte gustoasa. Pentru a reduce inconvenientul cu oasele pestele se cresteaza asa cum va povestim mai jos, este o tehnica care chiar functioneza.

Ingrediente pentru 2 portii:
2 scrumbii
4 catei de usturoi
1 lamaie mare
cateva fire de marar
sare, piper

Se spala si se curata pestii. Se sterg cu hartie absorbanta, dupa care se cresteaza de la cap la coada. Crestaturile trebuie facute foarte aproape una de alta, la 2-3 mm distanta. Se presara sare si piper si se umplu pestii cu felii de lamaie, 1-2 catei de usturoi si cateva fire de marar. Se pun pe gratarul incins sau pe o plita, pe care e preferabil sa puneti niste sare marina pentru a nu se lipi. Se intoarce pestele pe gratar sau plita o singura data. Se servesc alaturi de cartofi natur si de un pahar cu vin alb sec.


                                                                      Pofta buna!

joi, 10 martie 2011

Salata caprese

Aceasta salata este extrem de simpla si interesanta. Este o alegere foarte buna pentru zilele calduroase de vara si nu numai. Este usoara, satioasa si foarte gustoasa.
Noi am folosit pentru salata baby mozzarella.

Ingrediente pentru 2-3 portii:

500 gr rosii cherry
2-3 bulgarasi de mozzarella
1 mana de busuioc proaspat
1 lingurita seminte de pin
1 catel de usturoi 
3-4 linguri ulei de masline
sare si piper
otet balsamic optional

Se spala rosiile si se taie pe jumatate sau felii, dupa cum doriti, apoi le aranjati pe o farfurie intinsa. Mozzarella se scurge de zeama si se taie felii sau cubulete. Intr-un castron punem busuiocul, semintele de pin, catelul de usturoi, sarea, piperul si uleiul de masline si facem un sos cu ajutorul unui blender. Se toarna deasupra salatei.

                                                                    Pofta buna!

marți, 8 martie 2011

Mucenici moldovenesti

Pentru ca maine este sarbatoarea celor 40 de mucenici, va propunem o reteta traditionala de mucenici moldovenesti sau sfintisori. Avand in vedere ca este prima data cand am facut mucenici  in felul acesta am estimat gresit dimensiunile opt-urilor, rezultatul o sa-l vedeti mai jos :):)

Ingredinte pentru aproximativ 15 - 16 bucati:
Pentru  aluat:
500 gr faina
1 ou 
120 ml apa calduta
120 ml lapte caldut 
150 gr zahar
1 lingurita stearsa de sare
1 plic de  drojdie uscata

Pentru sirop:
5 linguri de miere
300 ml apa
coaja rasa de la 1 lamaie
1 fiola esenta de rom
1 lingurita scortisoara
200 gr  nuca macinata

Se framanta un aluat  moale ca de cozonac amestecand ingredintele indicate mai sus. Aluatul trebuie framantat timp de 30 de minute. Se lasa la dospit 1 ora la loc caldut.
Din aluatul crescut modelati colacei in forma de opt, pe care ii asezati intr-o tava unsa cu ulei sau si mai bine acoperita cu folie de copt.

Se lasa sa creasca in tava timp de 10 minute.Intre timp se prepara siropul: se pune apa sa fiarba impreuna cu mierea, coaja rasa de lamaie, esenta de rom si scortisoara. Se ung mucenicii cu putin sirop si se pun la copt la foc potrivit pentru 20-25 de minute.
Cand sunt gata se insiropeaza cu siropul ramas si se presara nuca macinata.
                                                                Pofta buna!

duminică, 6 martie 2011

Ostropel de pui

O reţetă tradiţională, simplu de preparat şi numai bună pentru o masă în familie.

Ingrediente:
6 pulpe intregi de pui ( noi am folosit pulpe taiate pe jumatate si 2 piepti)
8-9 cateii de usturoi
500 ml suc de rosii
1 pahar de vin alb
2 linguri ulei de masline
sare, pipe, cimbru 

Se spala si se curata pulpele. Se pun intr-un castron si se dau cu sare, piper si putin cimbru, dupa care le punem intr-o tava si adaugam cele 2 linguri de ulei de masline si o cana de apa.

Introducem tava in cuptor si cand  puiul s-a rumenit putin, si sosul a scazut  punem paharul de vin alb.
Se lasa la foc potrivit  pana cand carnea este frageda. Intr-un mojar zdrobim usturoiul si adaugam sucul de rosii si restul de cimbru. Se pune amestecul obtinut peste pui si se mai lasa 20 de minute. Se serveste cu piure sau mamaliguta.


                                                                       Pofta buna!

sâmbătă, 5 martie 2011

Brownies

Brownie este o prajitura care iti doresti sa nu se termine niciodata:D
Negresa (brownie) este cea mai populara prajitura a Statelor Unite. De-a lungul timpului a cunoscut multiple forme si ingrediente, dar de baza a ramas desigur negresa cu ciocolata si nuci sau alune...este si preferata noastra -nici o saptamana fara brownie. Merge foarte bine dimineata, la pranza sau seara:)) la cafea, ceai sau lapte.
Ingrediente:
- 150 gr de unt
- 200 gr de ciocolata  taiata in bucatele mici

- 4 oua mici
- 150 gr de zahar
- 150 gr de faina
-1 lingura cacao
-1 lingurita de esenta de vanilie (sau 1 pliculet de zahar vanilat)
- 50 gr alune,nuci,fulgi de migdal, etc (optional)


1. Se topeste untul la foc mediu intr-o craticioara.



2. Dupa ce se duce spuma, dam focul la minim si adaugam bucatelele de ciocolata si amestecam pana se topesc complet.



3. Luam vasul de pe foc dupa care adaugam cacaoa si amestecam pana se incorporeaza total.
4. Adaugam pe rand ouale,  zaharul, vanilia si faina, dupa care adaugam si alunele.



 5. Se unge tava cu unt, se pune hartie de copt si turnam compozitia.


6. Se introduce tava in cuptorul preincalzit  pentru aproximativ 35 de minute.
7. Scoatem tava din cuptor si o lasam  sa se raceasca complet 

                                                               
                                                                                 Pofta buna!

miercuri, 2 martie 2011

Briose cu fulgi de ciocolata


Briose delicioase pentru  cafeaua de dimineata. Noi le-am pregatit pentru fete  de 1 Martie:)


Ai nevoie de:
120 gr unt
100 gr zahar tos
3 oua
miez de nuca maruntit
250 gr faina
1 plic praf de copt
130 ml lapte cald
50 gr fulgi de ciocolata
2 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
1 praf de sare


Intr-un castron se pun ouale intregi impreuna cu zaharul tos, zaharul vanilat si praful de sare.
Se mixeaza foarte bine, pana isi dubleaza volumul. 
Se cerne deasupra faina amestecata inainte cu praful de copt, se mixeaza bine, apoi se adauga laptele caldut, coaja de lamaie si untul topit si racit.
Se amesteca bine, se incorporeaza fulgii de ciocolata si nuca maruntita.
In tava de briose  se pun hartiute speciale in fiecare gaura. 
Se umplu cam 3 sferturi din fiecare si se introduce tava in cuptorul preincalzit, pentru  20 - 25 minute  la foc mediu.
Dupa ce ai oprit cuptorul lasi briosele in tava  5-10 min. 
Se scot pe un platou si se lasa sa se raceasca.
                                                             Pofta buna!

duminică, 27 februarie 2011

Orez cu lapte

Buna dimineata! Intr-o duminica cu o vreme mohorata ca cea de afara, ce poate fi mai placut decat sa-ti incepi dimineata cu un orez cu lapte?:) Gustul orezului cu lapte ne aduce aminte de momente placute din copilarie si este desertul pe care nimeni nu il poate refuza!

Ingrediente pentru 5 portii:
200 gr de orez
1 litru de lapte
100 g de zahar
1 plic de zahar vanilat
scortisoara
coaja de lamaie rasa (optional)


Orezul se alege,se spala in cateva ape si se scurge bine.
Laptele se pune la fiert si cand incepe sa dea in clocot se pune orezul .Se fierbe la foc mic amestecand continuu.
Cand orezul este umflat si moale punem zaharul, amestecam si mai lasam inca 10 minute.
si coaja rasa de la o lamaie (daca va place)
Cand este fiert bine se opreste focul si se pune in castronele presarand scortisoara. Se poate servi cald sau rece, cu dulceata sau cu sos de ciocolata.

                                                                  Pofta buna!

sâmbătă, 26 februarie 2011

Bruschete cu somon afumat

Dacă aveţi invitaţi şi nu stiţi ce să le pregătiţi, vă dăm noi o idee: bruschete cu somon . Nu sunt deloc greu de preparat şi cu siguranţă vor fi apreciate de toată lumea.


Ingrediente pentru 6 persoane:
1 pâine tip baghetă
50 gr de unt
2oo gr de somon afumat 
câteva fire de mărar
2 fire de ceapă verde
zeamă de la 1 lămâie

1. Pâinea se taie feliuţe şi se pune la cuptor pentru 5 minute.
2. Între timp punem untul într-un castron şi amestecăm cu jumătate din cantitatea de mărar şi ceapă verde tocate mărunt până când devine cremă.

3.Când pâinea este gata se scoate şi se unge cu crema de unt.

4. Somonul se pune pe o farfurie şi se stropeşte din belşug cu zeamă de lămâie.
5. Pe un platou se pune pâinea şi se decorează cu bucăţele de somon. Presărăm restul de mărar şi ceapa verde tocate mărunt şi le servim.


                                                                 Poftă bună!

vineri, 25 februarie 2011

Gogosi

Nu am mai facut gogosi de ceva timp si nici nu aveam in plan. Dar pentru ca saptamana trecuta o buna prietena (si foarte pofticioasa) a ''tipat'' ca ea vrea gogosi, ne-am conformat si ne-am  apucat de framantat aluatul.


250 ml apa
70 ml ulei
1 lingurita sare
5-6 linguri zahar
1 esenta de rom
coaja rasa de lamaie si portocala
500 gr faina
1 pachetel drojdie granule (dr. Oetker)

Intr-o cana se pune plicul de drojdie si se toarna putin cate putin 100 ml de lapte caldut.
Separat intr-un castron se amesteca bine apa cu uleiul, esenta de rom si coaja de portocala.
Se adauga sarea, zaharul, faina si amestecul de drojdie la sfarsit.


Se intinde aluatul si se taie cercuri cu ajutorul unei forme sau cu un  pahar.
Se incinge uleiul( aproximativ 3 cani) si se pun la prajit la foc potrivit.

Se scot intr-un bol si se pudreaza imediat cu zahar pudra.

 Se pot servi cu sos de ciocolata sau dulceata.

                                                                   Pofta buna!