miercuri, 31 august 2011

Tartă cu vanilie

Combinaţia vaniliei cu blatul crocant rezultă o tartă genială şi pentru că eram demult cu gandul la ea ( şi nu doar noi:D) ne-am pus pe treabă. A ieşit un desert delicios, pe gustul nostru, dar şi a celor care au avut norocul să o deguste:)....din păcate nu a existat şi o a doua porţie ( cam mică tava:D)...Cu siguranţă o vom repeta în curând!!!

Aluat (7-8 porţii)
90g unt tăiat cuburi
1 lingură de ulei
3 linguri de apă
1 lingură de zahăr 
150 g făină
un vârf de cuţit de sare

Crema:
2 căni de lapte
1/4 cană de zahăr
2 gălbenuşuri+1 ou întreg
1/3 cană de zahăr
1/4 cană de amidon
2 linguri de unt
1 lingurită de extract de vanilie

Într-un castron care se poate introduce în cuptor,  se pun toate ingredientele  pentru aluat, mai puţin făina, amestecăm şi dăm la cuptor.
Când untul s-a topit şi începe să facă bule se scoate din cuptor.
Dar cu  mare atenţie şi cu două mănuşi eventual, pentru că ardeee rău :)) şi se încorporează rapid 150 g de făină,de preferinţă cu ajutorul unei linguri de lemn, sau puteţi amesteca cu o mănuşă (noi aşa am făcut şi a fost ok) . 
Rezultă un aluat delicios pe care îl aşezăm cu grijă în tava de tartă, îl  înţepăm cu furculiţa şi îl dăm la cuptor 20 minute.
Se scoate din cuptor şi se lasă la răcit.

Ne apucăm de cremă, după cum urmează:
Într-o cratiţă se amestecă 2 căni de lapte cu 1/4 cană de zahăr. Se aduc încet la fierbere. 
Separat, într-un castron, se bat împreună 2 gălbenuşuri + 1 ou întreg, după care la compoziţie se adaugă 1/3 cană de zahăr şi 1/4 cană de amidon. 
Se toarnă laptele îndulcit fierbinte din cratiţă peste compoziţia din castron, apoi castronul se răstoarnă la loc în cratiţă şi se aduce la fierbere (dar foarte încet şi amestecând mereu).
Când compoziţia fierbe şi începe să se îngroaşe se dă la o parte de pe foc şi se adaugă 2 linguri de unt şi 1 linguriţă de extract de vanilie, apoi se lasă la răcit.
Aşezăm crema peste tartă şi lăsăm la rece 3 ore înainte de a servi.

Poftă bună!

4 comentarii:

  1. Foarte buna !!! Foarte bine arata !! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am facut tarta. Este buna bunaaa :)Aluatul a devenit aluatul meu preferat de tarta, este usor de facut si nu prea ai cum sa dai gres. Data viitoare am de gand sa o imbogatesc cu niscaiva fructe din dulceata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana,ne bucuram ca ai incercat reteta de tarta cu vanilie care pentru noi e divina***.Si noua ne place foarte mult varianta asta de aluat si chiar nu ai cum da gres cu el:D......buna idee cu fructele!te pupam si te mai asteptam

      Ștergere