Paella este o mâncare tradiţională la spanioli, aşa cum sunt sarmalele pentru români. Nu există casă în care să nu se gătească paella, în fel şi fel de variante, care de care mai apetisante şi mai savuroase. E o mâncare a cărei preparare durează mai mult şi are un grad de dificultate mai mare, însă noi spunem că merită tot efortul!
Noi am pregătit o paella după reţeta Dianei, căreia îi mulţumim şi pe această cale.
Ingrediente pentru supa de peşte:
1,5 l apă, creveţi, peşte cu carnea tare( gen pastruga sau morun, deoarece carnea nu se va sfărâma sau desface), ceapă, o foaie de dafin. Punem la fiert apa şi restul ingredientelor. Lăsăm să dea în clocot de 1-2 ori şi oprim focul. Se spumează, se scot creveţii, se aleg bucăţi de peşte şi se curăţă de oase, apoi se strecoară supa şi se pune deoparte.
Ingrediente pentru orez:
500 g orez pentru paella
500 g piept de pui tăiat bucăţele (se pot folosi şi pulpe fără pieliţă)
150 g rondele de calamar spălate
200 g scoici (midii) spălate şi curăţate
1 ardei roşu tăiat cuburi
1 ardei verde tăiat cuburi
3 roşii decojite tăiate cuburi
200 g de mazăre
3 căţei mari de usturoi
2 foi de dafin
ulei de măsline
1 linguriţă boia dulce sau iute
sare, piper
2-3 fire de şofran
1 pahar vin alb sec
Se încălzeşte uleiul într-o tigaie specială pentru paella sau într-o cratiţă, apoi punem ardeii, usturoiul, foaia de dafin şi roşiile.
Amestecăm şi lăsăm să se călească. Apoi adăugăm pieptul de pui şi rondelele de calamar.
Lăsam 2-3 minute şi adăugam un pahar de vin alb sec. Când vinul s-a evaporat adăugăm mazărea.
După 2-3 minute punem orezul.
Amestecăm bine şi începem să adăugăm treptat supa de peşte, ametecând continuu până când orezul este făcut (durează aproximativ 15 minute). În ultimele 5 minute de a închide focul adăugăm scoicile, creveţii, bucăţile de peşte şi câteva fire de şofran.
După ce s-a oprit focul se lasă acoperit timp de 10 minute.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu