2 kg de carne tocată amestec (porc+vită)
200 g costiţă afumată
2 verze mari +1 una mică pentru tocat
pasta de tomate sau bulion
sare, boia dulce sau iute, piper boabe şi măcinat, foi de dafin, cimbru
150 g orez
300 ml vin alb
4 cepe potrivite ca mărime.
1.Varza prea acră sau prea sărată se lasă timp de 3 - 4 ore la desărat schimbând apa de două ori.
2. Se desfac verzele şi se scot părţile mai tari din mijloc. Dacă foile sunt prea mari se pot tăia pe jumătate. Mijlocul verzelor se toacă mărunt şi se pune pe fundul vasului, se stropeşte cu vin.
3. Între timp se pregăteşte umplutura: se amestecă ceapa puţin călita cu orezul şi carnea tocată.
4. Se condimentează cu sare, piper, cimbru, boia dulce sau iute, eventual mărar uscat cui îi place.
5. Pe fundul cratiţei acoperit cu varza tocată se pun bucăţele de costiţă afumată, foi de dafin, cimbru ţi boabe de piper.
6. Se ia câte o foaie de varzş şi în mijloc se pune umplutura (cam 1 lingură ştearsă). Se înfăşoară cu grijă ca să nu se desfacă, iar capetele se împing cu degetele spre interior.
7. Se aşeazş alternativ straturi de sarmale şi de varză tocată mărunt. Printre rândurile de sarmale continuăm să adăugăm bucăţele de costiţă afumată, foi de dafin, cimbru si piper boabe. Se completează cu apă si restul de vin alb până acoperim sarmalele. Se pun la cuptor la foc mic.
8. Dacă zeama scade în timpul fiertului se completează cu apa. Oala în care fierb sarmalele trebuie să fie încăpătoare pentru că în prima jumătate de oră sarmalele se umflă. După ce au dat în fiert se adaugă pasta de tomate şi se lasă încă 1 oră. Se fierb aproximativ 4-5 ore.
Cine doreste le serveşte cu smântână şi ardei iute, dar mămăliguţa e clar nelipsită :)
Pofta mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu