joi, 23 februarie 2012

Muşchiuleţ de porc la cuptor cu garnitură de cartofi

O după-amiază de duminică petrecută cu prietenii la masă, pentru noi înseamnă o zi perfectă şi un răsfăţ culinar. Deşi nu am avut suficient timp pentru a pregăti această masă aşa cum ne-am fi dorit, am savurat câteva preparate delicioase.
                                    


Ingrediente:
2 bucăţi de muşchiuleţ de porc (aproximativ 1 kg)
7-8 căţei de usturoi
50 g slănină
250 ml vin alb sec
4-5 fire de cimbru uscat
sare, piper, coriandru
10 linguri ulei de măsline
aţă de bucătărie
Pentru garnitură:
1 kg cartofi
cimbru, sare, piper, 1 praf de boia dulce
7 linguri ulei de măsline
* pozele de la prepararea garniturii lipsesc, deoarece nu erau cele mai reuşite:)

1. Muşchiuleţul se curăţă de pieliţe.
2. Curăţăm usturoiul şi îl punem într-un mojar. Se pisează, după care se adaugă sarea, piperul, boabele de coriandru şi cimbrul. Punem 3 linguri ulei de măsline şi frecăm bine până obţinem o pastă.


3. Se freacă muşchiuleţul cu pasta obţinută. Se lasă câteva ore bune la macerat.
4. Se împănează cu suviţe de slănină. Cele 2 bucăti de carne se împletesc în două şi se leagă cu aţă de bucătărie de 3-4 ori pentru a-şi păstra forma.


5. Într-o tavă punem muşchiuleţul , adăugăm un pahar de vin alb sec şi 7 linguri de ulei de măsline. Se introduce în cuptorul bine încins pentu aproximativ 1 şi 40 de minute. Friptura la cuptor trebuie stropită din când în când şi de câte ori zeama scade se adauga apă caldă pentru a nu lăsa grăsimea din tavă să se ardă.
6. Pentru garnitură se curăţă cartofii şi se taie cuburi ca pentru piure.
7. Se pun la fiert într-o cratiţă cu apă clocotită. Se lasă 10-15 minute şi se scurg de apă.
8. Într-o tavă termorezistentă punem cartofii, uleiul şi condimentele. Se ţine la cuptor pentru 25-30 de minute până devin aurii.
9. Când friptura şi cartofii sunt gata, se aranjează toate pe un platou. Noi le-am servit cu murături.

                                                                       Poftă bună!

7 comentarii: