Anul acesta, de Crăciun, am pregătit o reţetă inedită, sarmale din carne de gâscă pe care le-am fiert în vin. Pentru a încerca această reţetă e nevoie şi de puţină poezie şi nu e o întâmplare că ne-am inspirat în această variaţiune pe o temă clasică de la Mircea Dinescu. E ceva muncă să dezosezi o gâscă măricică, dar la sfârşit veţi avea în farfurii o capodoperă gastronomică. Pe cuvânt de Sisters!
Ingrediente:
800 gr carne de gâscă ( pulpă şi piept)
1 ceaşcă orez
1 lingură boia dulce
1 lingură cimbru uscat
1 ceaşcă suc de roşii
1 morcov
2 linguri untură de gâscă
sare, piper,150 gr slănină afumată, 2 cepe potrivite pentru compoziţie
50 foi de varză murată (1 varză mare sau 2 verze mici)
100 gr piept de porc afumat
1 sticlă de vin alb sec
foi de dafin
Dacă aveţi o gâscă întreagă transaţi pulpele şi pieptul.Scoateţi carnea de pe oase.
Curăţaţi ceapa şi tăiaţi în sferturi, iar slănina în cubuleţe.Se dau împreună prin maşina de tocat.
Se amestecă pasta obţinută cu orezul, morcovul dat pe răzătoare, cimbrul, boia, pasta de roşii, sarea şi piperul, până se omogenizează.
Se aşează în cratiţă un pat de varză acră tocată împreună cu bucăţele de afumatură.Sarmalele se rulează şi se aşează în straturi circulare succesive, intercalând varză tocată, foi de dafin şi restul de afumatură.
Se toarnă apă până se acoperă sarmalele (cam două degete).Se aşează un capac greu deasupra cratiţei şi se fierb molcom timp de două ore.Când s-a evaporat apa, se toarnă vinul şi se lasă pe foc descoperite timp de 30 minute, apoi alte 30 de minute în cuptor la 180 grade.
Se servesc fierbinţi cu mămăligă, smântână şi ardei iute, dacă doriţi.
Un vin potrivit este o Fetească Neagră sau un Cabernet Sauvignon, vechi de doi - trei ani.
Poftă bună!
inainte de toate La Multi Ani! dar mai mult ( muuult mai mult) decat Dinnescu, reteta i se datoreaza inegalabilului Pastorel Teodoreanu
RăspundețiȘtergereDe Crăciun n-am mai apucat, dar bine că vine revelionul! <3
RăspundețiȘtergere