vineri, 3 iunie 2011

Tarta de lamaie cu sirop de fructe de padure

Saptamana trecuta am iesit prima data in public si ne-am gandit ca tarta cu lamaie ar fi o varianta potrivita. S-a intamplat la http://casamargarit.ro/, un loc linistit si foarte prietenos, de unde nu-ti mai vine sa pleci. Pentru aceasta reteta ne-am inspirat de pe site-ul fine cooking.

Aluat:
125 gr unt
90 gr zahar
1 ou
270 gr faina

Crema de lamaie:
2 oua
2 galbenusuri
120 ml zeama de lamaie
coaja rasa de la 1 lamaie
85 gr unt
100 gr zahar

Pentru sirop:
1/2 cana fructe de padure
3-4 linguri de zahar

Intr-un bol mare se freaca untul cu zaharul pana devine crema.

Adaugam oul si amestecam bine, dupa care se toarna faina si se framanta usor pana devine omogen, dar nu foarte uscat.
Se infasoara aluatul in folie de plastic si se baga la frigider pentru 30 de minute.
Dupa ce aluatul a stat la rece se unge cu unt o forma de tarta si intindem aluatul cu degetele niveland bine. Intepam aluatul cu o furculita in diferite locuri si introducem tava in cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 35 de minute.
Intre timp pregatim crema de lamaie. Intr-o cratita se pun untul si zaharul, zeama de lamaie si coaja. Amestecam bine si punem cratita la foc mic.
Separat batem ouale cu galbenusurile. Cand untul s-a topit luam 4-5 linguri din compozitie si turnam peste amestecul de oua. Apoi turnam totul in cratita si amestecam bine si constant la foc mic pana incepe sa se ingroase crema. Dureaza 7-8 minute sa fiarba si e gata.
Pentru siropul de fructe punem intr-o cratita mica zaharul, apa si fructele de padure si se pune la foc mic. Lasam sa fiarba pane se ingroasa si apoi strecuram cu ajutorul unei site.
Cand aluatul este copt, turnam crema de lamaie si nivelam usor. Lasam inca 10 minute in cuptor si apoi turnam deasupra 3-4 linguri din siropul pregatit, amestecand cu o furculita doar la suprafata. Apoi tarta se lasa sa se raceasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu