luni, 22 august 2011

Paella

Paella este o mâncare tradiţională la spanioli, aşa cum sunt sarmalele pentru români. Nu există casă în care să nu se gătească paella, în fel şi fel de variante, care de care mai apetisante şi mai savuroase. E o mâncare a cărei preparare durează mai mult şi are un grad de dificultate mai mare, însă noi spunem că merită tot efortul!
Noi am pregătit o paella după reţeta Dianei, căreia îi mulţumim şi pe această cale.

Ingrediente pentru supa de peşte:
1,5 l apă, creveţi, peşte cu carnea tare( gen pastruga sau morun, deoarece carnea nu se va sfărâma sau desface), ceapă, o foaie de dafin. Punem la fiert apa şi restul ingredientelor. Lăsăm să dea  în clocot de 1-2 ori şi oprim focul. Se spumează, se scot creveţii, se aleg bucăţi de peşte şi se curăţă de oase, apoi se strecoară supa şi se pune deoparte.

Ingrediente pentru orez:
500 g orez pentru paella
500 g piept de pui tăiat bucăţele (se pot folosi şi pulpe fără pieliţă)
150 g rondele de calamar spălate
200 g scoici (midii) spălate şi curăţate
1 ardei roşu tăiat cuburi
1 ardei verde tăiat cuburi
3 roşii decojite tăiate cuburi
200 g de mazăre
3 căţei mari de usturoi
2 foi de dafin
ulei de măsline
1 linguriţă boia dulce sau iute
sare, piper
2-3 fire de şofran
1 pahar vin alb sec


Se încălzeşte uleiul într-o tigaie specială pentru paella sau într-o cratiţă, apoi punem ardeii, usturoiul, foaia de dafin şi roşiile.
Amestecăm  şi lăsăm să se călească. Apoi adăugăm pieptul de pui şi rondelele de calamar.
Lăsam 2-3 minute şi adăugam un pahar de vin alb sec. Când vinul s-a evaporat adăugăm mazărea.
După 2-3 minute punem orezul.
Amestecăm bine şi începem să adăugăm treptat supa de peşte, ametecând continuu până când orezul este făcut (durează aproximativ 15 minute). În ultimele 5 minute de a închide focul adăugăm scoicile, creveţii, bucăţile de peşte şi câteva fire de şofran.
După ce s-a oprit focul se lasă acoperit timp de 10 minute.
                                                                      Poftă bună!

miercuri, 17 august 2011

Biscuiţi cu migdale

Din categoria ronţăielilor, am pregătit nişte biscuiţi delicioşi cu migdale.

Ingrediente (aproximativ 60 de bucăţi)
1 cană şi jumătate de unt sau margarină
1 cană de zahăr granulat
1 ou
2 linguri de lapte
1 lingură de vanilie
1/2 linguriţă extract de migdale
4 căni de făină
1 linguriţă de praf de copt

50 gr migdale măcinate


Se amestecă untul şi zahărul bine până devine ca o cremă de consistenţa smântânii.
Se adaugă oul, laptele, migdalele măcinate,vanilia şi extractul de migdale şi se bat bine. 
Separat se amestecă făina cu praful de copt, apoi se adaugă treptat la mixtură, şi se amestecă până obţinem o cocă fină.
Se întinde câte o foaie aluat de grosimea unui deget şi în funcţie de ce forme avem la îndemână decupăm biscuiţii.
Se dau la cuptor pentru 15 min la foc potrivit.
                                                                 Poftă bună!

vineri, 12 august 2011

Brioşe cu cacao şi migdale

Un desert care te cucereşte din prima clipă, brioşele cu cacao şi migdale sunt delicioase si  se  prepară rapid. Weekendul trecut am executat această reţetă, iar  verdictul nostru si al unor degustatori de seama a fost: ne  plac la nebunie brioşele! 

Ingrediente:
225 g făină
50 g cacao
1 plic praf de copt
150 g zahăr
50 g migdale măcinate
4 ouă
200 g unt topit
150 ml lapte

 
1. Se amestecă făina cu cacaoa şi praful de copt.

2. Într-un alt recipient se amestecă ouăle cu zahărul si  untul topit, apoi se toarnă laptele.
3. Se pune amestecul obţinut în bolul cu făină şi se amestecă bine până când se  obţine o compoziţie omogenă.La sfarşit adăugăm migdalele .


4. Se toarnă compoziţia în forme de brioşe şi se asează în tavă.

5. Se pun la cuptor pentru 25-30 de minute la foc mediu
6. Se lasă la răcit şi se glazurează cu ciocolată albă şi deasupra cu fulgi de migdale.

miercuri, 10 august 2011

Tartă cu ciocolată

Cum am încercat o varietate de tarte cu fructe, a venit şi vremea CIOCOLATEI!
De multă vreme ne doream să facem această tartă şi în weekend am reusit. Combinaţia de aluat fraged cu cremă fină de ciocolată este o nebunie!!
Un desert cu multă ciocolată  pentru iubitorii de gen, cu care nu ai cum să dai greş atunci când ai invitaţi sau când vrei să faci o bucurie prietenilor . Un deliciu!



Ingrediente pentru aluat (7-8 portii)
120 g făină
60 g cacao
2,5 g sare
60 g zahăr pudră
60 g unt la temperatura camerei
30 g ciocolată neagră, topită şi răcită
1 ou

UMPLUTURA:
150 ml lapte
250 ml frişcă
250 g ciocolată neagră

1. Amestecaţi făina, cacaoa şi sarea. 

2. Separat amestecaţi zahărul pudră şi untul. 

3. Adăugaţi ciocolata topită şi răcită si amestecaţi până ce compoziţia devine uşoară, pufoasă şi cremoasă.

 
4.Adăugaţi făina, urmată de ou şi amestecaţi pânâ ce se formează un aluat moale, manevrabil.

5.Modelaţi coca într-o formă ca de bilă şi intindeţi-o într-o tavă rotundă.

6. Acoperiţi-o cu folie şi puneţi-o la frigider timp de 30 de minute. Preîncalziţi cuptorul.
înţepaţi aluatul cu o furculiţă şi lăsaţi tarta să se coacă "orb" timp de 15-20 minute. 

7. Lăsăm tarta să se răcească.
PENTRU UMPLUTURA: Aduceţi laptele şi jumătate din frişcă la punctul de fierbere într-o oală mai mică.

8. Rupeţi ciocolata în bucaţele mici sau radeţi-o. 

9. Turnaţi crema încalzită şi laptele peste ciocolată şi amestecaţi până ce aceasta s-a topit şi s-a omogenizat. 
Lăsaţi amestecul să se răcească .

10. Amestecaţi frişca rămasă până se întăreşte şi adăugaţi crema de ciocolată.

11. Turnaţi compoziţia peste aluatul deja copt şi lăsaţi amestecul la rece (4 ore) înainte de a-l servi.

12. Noi am ornat cu ciocolată neagră, fulgi de migdale şi am servit cu ingheţată de vanilie.
                                                                     Enjoy!

marți, 9 august 2011

Tocăniţă de ciuperci cu pui

În urmă cu ceva timp, am pregătit această tocăniţă de ciuperci. Binenţeles că nu a rezistat prea mult pe masă:).
O mâncare delicioasă şi simplu de făcut.

Ingrediente:
1 kg ciuperci tăiate în bucăţi mai mari
1 pui tăiat bucăţi
2-3 cepe potrivite
7-8 căţei de usturoi
2 foi de dafin
1 legătură pătrunjel
sare, piper, boia
ulei

Se curăţă ceapa şi se taie solzişori. Într-o cratiţă cu 3-4 linguri de ulei se căleşte ceapa. Se adaugă ciupercile care îşi vor lasa zeamă şi vor fierbe in 20-25 de minute.
Separat într-o tigaie rumenim puiul tăiat bucăţi şi condimentat (turmeric, sare, piper, boia).
Curăţăm şi pisăm usturoiul, apoi îl adaugăm în mâncare.
Când ciupercile sunt aproape fierte, se adaugă puiul rumenit bine şi se lasă să fiarbă aproximativ 20 minute.
După care adaugăm sosul de roşii, se gustă de sare şi piper.
Se mai lasă câteva clocote şi se opreşte focul. Se presara patrunjel tocat.
Noi am servit această tocăniţă cu mămăliguţă...yamiiii:).
Vă dorim poftă bună!
                                                  

marți, 2 august 2011

Raţă pe varză

 ..... de data asta i-a venit rândul raţei:))). Nu sunt multe de spus, imaginile vorbesc de la sine.

Ingrediente:
1 raţă (1,5 kg)
1 varză mare
1 ceapă mare
300 ml suc de roşii
1 pahar vin alb sec
2-3 foi de dafin
1 legătură mărar
2-3 linguri cimbru
sare, piper, boia
coajă rasă de 1 lămâie
1 portocală

1. Raţa se spală, se curăţă şi se freacă cu  un amestec de sare, piper, ulei de măsline, coaja rasă de lămâie şi boia. Se lasă la frigider aproximativ 1 oră şi 30 de minute. După aceea se umple raţa cu  portocala tăiată pe jumătate, iar pielea se crestează uşor.

2. Se introduce în cuptor  pentru circa 2 ore şi jumătate la foc potrivit, adăugând puţin vin alb. Între timp tocăm ceapa şi o călim, după care varza se taie julien şi se pune peste ceapă.

3.În cratiţa cu varză se adaugă condimentele şi se lasă să fiarbă. Când e aproape gata se adaugă sosul de roşii şi jumătate din verdeaţa tocată mărunt.
Când raţa este gata se scoate din cuptor şi se lasă la răcit.

4. În continuare dezosăm raţa cu grijă şi bucăţile de carne le punem deasupra verzei.

5. Introducem vasul în cuptor pentru 30 de minute. Când este gata se scoate şi se presară restul de verdeaţă. 
                                                                         Poftă bună!