vineri, 12 august 2011

Brioşe cu cacao şi migdale

Un desert care te cucereşte din prima clipă, brioşele cu cacao şi migdale sunt delicioase si  se  prepară rapid. Weekendul trecut am executat această reţetă, iar  verdictul nostru si al unor degustatori de seama a fost: ne  plac la nebunie brioşele! 

Ingrediente:
225 g făină
50 g cacao
1 plic praf de copt
150 g zahăr
50 g migdale măcinate
4 ouă
200 g unt topit
150 ml lapte

 
1. Se amestecă făina cu cacaoa şi praful de copt.

2. Într-un alt recipient se amestecă ouăle cu zahărul si  untul topit, apoi se toarnă laptele.
3. Se pune amestecul obţinut în bolul cu făină şi se amestecă bine până când se  obţine o compoziţie omogenă.La sfarşit adăugăm migdalele .


4. Se toarnă compoziţia în forme de brioşe şi se asează în tavă.

5. Se pun la cuptor pentru 25-30 de minute la foc mediu
6. Se lasă la răcit şi se glazurează cu ciocolată albă şi deasupra cu fulgi de migdale.

miercuri, 10 august 2011

Tartă cu ciocolată

Cum am încercat o varietate de tarte cu fructe, a venit şi vremea CIOCOLATEI!
De multă vreme ne doream să facem această tartă şi în weekend am reusit. Combinaţia de aluat fraged cu cremă fină de ciocolată este o nebunie!!
Un desert cu multă ciocolată  pentru iubitorii de gen, cu care nu ai cum să dai greş atunci când ai invitaţi sau când vrei să faci o bucurie prietenilor . Un deliciu!



Ingrediente pentru aluat (7-8 portii)
120 g făină
60 g cacao
2,5 g sare
60 g zahăr pudră
60 g unt la temperatura camerei
30 g ciocolată neagră, topită şi răcită
1 ou

UMPLUTURA:
150 ml lapte
250 ml frişcă
250 g ciocolată neagră

1. Amestecaţi făina, cacaoa şi sarea. 

2. Separat amestecaţi zahărul pudră şi untul. 

3. Adăugaţi ciocolata topită şi răcită si amestecaţi până ce compoziţia devine uşoară, pufoasă şi cremoasă.

 
4.Adăugaţi făina, urmată de ou şi amestecaţi pânâ ce se formează un aluat moale, manevrabil.

5.Modelaţi coca într-o formă ca de bilă şi intindeţi-o într-o tavă rotundă.

6. Acoperiţi-o cu folie şi puneţi-o la frigider timp de 30 de minute. Preîncalziţi cuptorul.
înţepaţi aluatul cu o furculiţă şi lăsaţi tarta să se coacă "orb" timp de 15-20 minute. 

7. Lăsăm tarta să se răcească.
PENTRU UMPLUTURA: Aduceţi laptele şi jumătate din frişcă la punctul de fierbere într-o oală mai mică.

8. Rupeţi ciocolata în bucaţele mici sau radeţi-o. 

9. Turnaţi crema încalzită şi laptele peste ciocolată şi amestecaţi până ce aceasta s-a topit şi s-a omogenizat. 
Lăsaţi amestecul să se răcească .

10. Amestecaţi frişca rămasă până se întăreşte şi adăugaţi crema de ciocolată.

11. Turnaţi compoziţia peste aluatul deja copt şi lăsaţi amestecul la rece (4 ore) înainte de a-l servi.

12. Noi am ornat cu ciocolată neagră, fulgi de migdale şi am servit cu ingheţată de vanilie.
                                                                     Enjoy!

marți, 9 august 2011

Tocăniţă de ciuperci cu pui

În urmă cu ceva timp, am pregătit această tocăniţă de ciuperci. Binenţeles că nu a rezistat prea mult pe masă:).
O mâncare delicioasă şi simplu de făcut.

Ingrediente:
1 kg ciuperci tăiate în bucăţi mai mari
1 pui tăiat bucăţi
2-3 cepe potrivite
7-8 căţei de usturoi
2 foi de dafin
1 legătură pătrunjel
sare, piper, boia
ulei

Se curăţă ceapa şi se taie solzişori. Într-o cratiţă cu 3-4 linguri de ulei se căleşte ceapa. Se adaugă ciupercile care îşi vor lasa zeamă şi vor fierbe in 20-25 de minute.
Separat într-o tigaie rumenim puiul tăiat bucăţi şi condimentat (turmeric, sare, piper, boia).
Curăţăm şi pisăm usturoiul, apoi îl adaugăm în mâncare.
Când ciupercile sunt aproape fierte, se adaugă puiul rumenit bine şi se lasă să fiarbă aproximativ 20 minute.
După care adaugăm sosul de roşii, se gustă de sare şi piper.
Se mai lasă câteva clocote şi se opreşte focul. Se presara patrunjel tocat.
Noi am servit această tocăniţă cu mămăliguţă...yamiiii:).
Vă dorim poftă bună!
                                                  

marți, 2 august 2011

Raţă pe varză

 ..... de data asta i-a venit rândul raţei:))). Nu sunt multe de spus, imaginile vorbesc de la sine.

Ingrediente:
1 raţă (1,5 kg)
1 varză mare
1 ceapă mare
300 ml suc de roşii
1 pahar vin alb sec
2-3 foi de dafin
1 legătură mărar
2-3 linguri cimbru
sare, piper, boia
coajă rasă de 1 lămâie
1 portocală

1. Raţa se spală, se curăţă şi se freacă cu  un amestec de sare, piper, ulei de măsline, coaja rasă de lămâie şi boia. Se lasă la frigider aproximativ 1 oră şi 30 de minute. După aceea se umple raţa cu  portocala tăiată pe jumătate, iar pielea se crestează uşor.

2. Se introduce în cuptor  pentru circa 2 ore şi jumătate la foc potrivit, adăugând puţin vin alb. Între timp tocăm ceapa şi o călim, după care varza se taie julien şi se pune peste ceapă.

3.În cratiţa cu varză se adaugă condimentele şi se lasă să fiarbă. Când e aproape gata se adaugă sosul de roşii şi jumătate din verdeaţa tocată mărunt.
Când raţa este gata se scoate din cuptor şi se lasă la răcit.

4. În continuare dezosăm raţa cu grijă şi bucăţile de carne le punem deasupra verzei.

5. Introducem vasul în cuptor pentru 30 de minute. Când este gata se scoate şi se presară restul de verdeaţă. 
                                                                         Poftă bună!

vineri, 29 iulie 2011

Chifteluţe de dovlecei

Zilele trecute ne gandeam ce sa mai gatim, asa ca am dat o tura prin piata si ne-am ales cu niste dovlecei.
Astazi va recomandam o alta reteta de sezon care ne place foarte mult. Chiftelutele de dovlecei sunt simplu de preparat si sunt delicioase.

Ingrediente:
6 dovlecei de marime potrivita
1 legatura marar
1 legatura patrunjel
2 oua
7 catei de usturoi
2 linguri faina
100 g faina
ulei pentru prajit
sare, piper

Dovleceii se spala, se curata si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari.
Se tin la scurs cel putin 1/2 de ora, ca sa lase toata apa din ei. Intre timp tocam verdeata marunt si pisam usturoiul. Dupa ce dovleceii s-au scurs, se amesteca cu ouale, sarea, piperul, 2 linguri de faina, verdeata tocata marunt si usturoiul pisat.
Cu o lingura luam din compozitie, facem cu mana chiftelutele si in acelasi timp le stoarcem de zeama. Se dau prin faina si se prajesc in ulei incins pe o parte si alta.
Se scot pe un platou acoperit cu servetele pentru a absorbi surplusul de ulei.
                                                                       Pofta buna!

marți, 26 iulie 2011

Barbun prăjit

Astăzi vă prezentăm o reţetă de sezon, zicem noi, pentru că toată lumea o gustă/ degustă la terasele de la mare. Noi am pregătit-o acasă, cu peşte cumpărat chiar de la mare, din 2 Mai.

Ingrediente:
1 kg de barbuni (mici)
sare, piper, boia
mălai
făină
ulei pentru prăjit

Se curăţă şi se spală peştişorii. Se şterg cu un prosop de bucătărie şi se dau prin mălai amestecat cu faină, sare, piper si puţină boia.
Între timp punem uleiul la încins. Scuturăm bine câte o mână de peşte de surplusul de făină şi mălai, iar când uleiul s-a încins bine punem la prăjit  peştele. Se lasă să se prăjească câte 3-4 minute pe fiecare parte şi se  scot pe un platou acoperit cu şerveţele pentru a absorbi surplusul de ulei.
Se repetă procedeul până prăjim tot peştele. Noi i-am servit cu mămăliguţă şi mujdei.
                                                                   Poftă bună!

vineri, 22 iulie 2011

Salam de biscuiţi

Alt desert clasic care ne aduce aminte de copilarie este salamul de biscuti. Reteta este accesibila si rezultatul delicios.

Ingrediente:
250-300 g biscuiti clasici (petit beure)
100 g unt
50 g cacao
100 g zahar
130 ml lapte
5 linguri rom sau esenta de rom
100 g nuca taiata marunt
1 mana de stafide
50 g nuca de cocos pentru decor (optional)

Biscuitii se rup cu mana pana obtinem bucatele mici.
Nuca taiata marunt se rumeneste timp de 3-4 minute in tigaie (fara ulei). Intr-un castron mare amestecam biscuitii, nuca si stafidele. Separat pregatim siropul. Intr-o cratita se pun 100 g zahar si 60 ml lapte. Se lasa sa fiarba la foc mic pana se topeste zaharul, apoi adaugam untul taiat cubulete. Cand s-a topit punem pudra de cacao amestecata cu restul de lapte si romul. Lasam sa dea un clocot si oprim focul.
 
Siropul obtinut se lasa sa se raceasca 15 minute si se toarna peste biscuiti. Se amesteca cu grija.  E de preferat sa lasam compozitia cel putin 6-7 ore in frigider. Dupa care luam o folie de plastic si punem cacao amestecata cu nuca de cocos, punem cu o lingura compozitia de salam de biscuiti si se modeleaza in forma de salam. 
Am pus si o poza cu salamul de biscuiti sub forma de bilute.
Se pune la rece pentru 2-3 ore.
                                                                        Pofta buna!                                                                  

joi, 21 iulie 2011

Peşte cu garnitură de cartofi si mazare

Vara este ideal sa mancam mai lejer. Va recomandam o reteta simpla si gustoasa cu peste si garnitura de cartofi si mazare, numai buna pentru cina sau pranz.

Ingrediente pentru 2 persoane:
4 bucati file de merluciu
4-5 cartofi noi
3 linguri mazare
3 catei de usturoi pisati
o mana de patrunjel verde tocat marunt
sare, piper, boia dulce
1/2 lamaie
4 linguri ulei de masline

Se fierb cartofii in apa clocotita cu sare timp de 20 de minute. Dupa ce s-au racit se curata de coaja si se taie cuburi. Intr-o tigaie punem la incins 3 linguri de ulei si rumenim cartofii impreuna cu mazarea. Cand sunt aproape gata ii condimentam cu sare, piper si putina boia. Pestele se spala, se usuca bine si se unge cu un amestec de usturoi pisat, patrunjel maruntit, sare, piper si 1 lingura de ulei.
Intr-o tigaie de teflon bine incinsa punem pestele. Dupa ce s-a rumenit pe o parte il intoarcem pe cealalta, incet ca sa nu se rupa. Cand e gata se pune cu grija in farfurie si se serveste cu garnitura de cartofi si mazare.

                                                                       Pofta buna!

sâmbătă, 2 iulie 2011

Vacantaaaaaaa!!!

A sosit ziua cea mare!!! Azi plecam in vacanta, asa ca vom face o pauza pentru o vreme. Promitem sa va tinem la curent cu diversele experiente culinare intalnite si testate in aceasta vacanta.
Va dorim sa va fie dor de noi, sa profitati cat mai bine de zilele de vacanta si sa aveti parte de mese delicioase pe oriunde veti merge! La revedere!