miercuri, 7 martie 2012

Pui fript “Butterfly”

Puiul preparat astfel este un “classic” al iesirilor noastre la picnic. Denumirea “butterfly” vine de la felul in care va fi taiat, amintind de un fluture. E simplu de preparat, sanatos si extrem de delicios. Pentru ca veti folosi un pui de mici dimensiuni, poate fi o portie pentru o singura persoana, doua cel mult. Daca il preparati in casa, e recomandabil sa o faceti cu ajutorul unui dublu-grill.


Ingrediente:
1 pui mic, 4-500 de grame 
1 legatura cimbru
1 lingura coriandru macinat
1 lingura boia dulce
1 lingura turmeric
3-4 catei de usturoi
100 ml ulei de masline
Sare si piper

1.Puiul se curata, se spala si se sterge bine cu un prosop absorbat.
 Intr-un mojar, pisati usturoiul, adaugati cimbrul si restul de condimente si frecati amestecul rezultat cu ulei de masline pana obtineti o pasta omogena.
2.Folosind o foarfeca de bucatarie, taiati spatele puiului de la un capat la altul, rasuciti pulpele si presati-l cu dosul palmei, aplatizandu-l.Marinati puiul cu pasta de condimente intr-un castron sau o farfurie incapatoare. E bine sa il tineti la marinat, la rece, minim o ora (peste noapte e si mai bine). 
3.Incingeti gratarul. Presarati putina sare grunjoasa si adaugati puiul, apoi acoperiti cu cealalta jumatate a gratarului incins. In acest fel, caldura vine din doua directii si nu va fi nevoie sa il intoarceti. Daca nu aveti un gratar dublu, acoperiti cu 2 straturi de folie de aluminiu si plasati deasupra o tigaie de fonta pe care o incingeti in prealabil. In aceasta varianta, va trebui totusi sa intoarceti puiul macar o data. 
Sucurile care se scurg pot fi colectate si, folosind o pensula, se poate unge puiul. In functie de gratarul folosit, va fi gata in 20-25 de minute. Daca puiul e mai mare decat am recomandat noi, va trebui sa ajustati timpul in consecinta.
La final, pielea trebuie sa fie crocanta si carnea frageda. Inainte sa il serviti, lasati puiul intr-un vas acoperit cu folie de plastic; astfel, sucurile vor ramane inauntru si va fi mai gustos. 
Ciabatta cu masline sau o bagheta crocanta alaturi de cateva frunze de salata vor fi bune prietene cu puiul acesta. Nu va sfiiti sa adaugati si un sos dulce-acrisor, tzatziki sau alioli.

Pofta buna!

6 comentarii:

  1. Buna fetelor, m-ati lasat fara cuvinte...mi s-a facut o pofta! Andreea B.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Andreea, incearca si tu reteta....si va trece:) multumim

    RăspundețiȘtergere
  3. super delicios ♥
    si mie tot puii micuti imi plac :)
    Va pup fetelor si va doresc sa aveti o primavara superba! La multi ani! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim,Emily....sunt foarte draguti si gustosi asa micuti:D.Te pupam

      Ștergere
  4. Super gustos puiul ! yumy, yumy :). Va pup

    RăspundețiȘtergere