vineri, 9 martie 2012

Orez “Mare şi Munte”

Este o reţetă care aminteşte de faimoasa “paella”, dar în acest caz majoritatea ingredientelor sunt de origine autohtonă (fac excepţie creveţii, desigur). Chifteluţele de şalău pe care le-am adăugat au fost pregătite în avans şi congelate; puteţi folosi orice peşte vă este la îndemână: crap, ştiucă, somon, cod, etc.


Ingrediente:
250 gr orez
1 piept de pui, preferabil de ţară
200 gr creveti cruzi, decorticaţi
1 mână de păstăi de fasole verde (poate fi şi congelată)
1 ardei gras tocat
1 ceapă de mărime potrivită, tocată
2 căţei de usturoi, opţional
jumătate de ceaşcă pastă de roşii
câteva chiftele de peşte (în acest caz am folosit şalău)
ulei de măsline
500 ml supă de pui sau de legume
şofran, dacă aveţi
boia dulce, sare, piper

1. Pieptul de pui se taie în bucăţi mari, se condimentează cu boia, sare şi piper. Se rumeneşte frumos în ulei de măsline, apoi se transferă într-un vas cu capac şi se ţine la cald. 

2. Orezul se spală şi se scurge bine de apă. Căliţi într-o tigaie mai mare ceapa tocată fin, cu o lingură de ulei de măsline – adăugaţi acum şi usturoiul mărunţit, dacă folosiţi.
După 1 minut, adăugaţi ardeiul tocat şi amestecaţi; dacă e nevoie, mai adăugaţi ulei de măsline. După alte două minute, puneţi păstăile, căliţi totul la foc rapid şi adăugaţi pasta de roşii.

3. Când lichidele s-au evaporat, adăugaţi orezul, astfel încât să se combine cât mai bine cu legumele. Focul trebuie să fie potrivit, de aici încolo. 
4. Adăugaţi treptat supa caldă, pe măsură ce se absoarbe. E important să nu-l amestecaţi prea des, pentru a lăsa amidonul să lege toate sucurile delicioase din tigaie; consistenţa trebuie să fie cremoasă.
5. Spre final, adăugaţi şofranul, care îşi va împrăştia mai bine aroma dacă îl amestecaţi cu două linguri de supă caldă. 
6. E momentul să adăugaţi chifteluţele, urmate de creveţi. Acoperiţi tigaia cu un capac, lăsând aromele să se combine 3-4 minute. Se serveşte imediat, aburind.

Poftă bună!

2 comentarii: