duminică, 15 mai 2011

Hamburgeri

Daca planuiesti un gratar cu prietenii, iata o idee  excelenta: hamburgeri facuti in casa. Reteta aceasta este meritul lui Daniel, care a venit cu ideea si pofta de hamburgeri.



Ingrediente pentru aproximativ 12 hamburgeri:
500 gr pulpa de vitel
500 gr carne de porc, mai impanata
-1 legatura ceapa verde
-2 fire de usturoi verde
-1 legatura de leurda (optional)
-1 mana de patrunjel sau tarhon verde tocat marunt
-1 lingurita pasta de ardei iute
-1 lingura de sos de soia
-1 lingura de ulei
-1/2 pahar de bere
-1 lingurita coriandru
-1 lingurita nucsoara pisata
-sare, piper

Se amesteca carnea. Coriandrul se piseaza intr-un mojar, se amesteca cu nucsoara si se adauga la carne impreuna cu sarea, piperul si pasta de ardei. Intr-o tigaie caliti ceapa taiata marunt, apoi o adaugati la amestecul de carne. Usturoiul verde si leurda se taie cat mai marunt, apoi se adauga si ele impreuna cu verdeata. Amestecati, apoi stropiti cu sosul de soia si berea. Omogenizati amestecul 2-3 minute pentru a distribui aromele uniform si dati la frigider minim o ora.
Daca frigeti hamburgerii pe gratarul  bine incins, nu veti avea nevoie de ulei.
Folositi o spatula pentru a presa bine pe suprafata incinsa, cam 3-4 minute pe fiecare parte. Carnea trebuie sa fie patrunsa, dar nu uscata.

Se servesc cu mustar, sos tzatziki, castraveciori si ketchup (preferabil homemade).

sâmbătă, 14 mai 2011

Tiramisu de capsuni

Ne-am gandit sa preparam o reteta care sa se potriveasca cu vremea de afara. Si cum au aparut capsunile, nu am rezistat tentatiei :)).

Ingrediente:
500 gr branza mascarpone sau quark( se gaseste la mega image)
500 gr capsuni
1 pachet 400 gr piscoturi
3 oua
1 plic zahar vanilat sau 1 baton de vanilie
7 linguri de zahar
compot de visine sau suc de portocala

Se bat albusurile spuma tare cu 2 linguri de zahar.
Galbenusurile se amesteca cu crema de branza, 5 linguri de zahar si zaharul vanilat. Adaugam spuma de albusuri si amestecam incet. Capsunile se spala si se curata de codite.
Intr-un blender se pun 250 gr de capsuni si mixam pana obtinem o pasta omogena, pe care o amestecam incet cu crema de branza. Pe un platou sau o tava punem un strat subtire de crema, un strat de piscoturi insiropate cu suc de portocala sau compot de visine.
Apoi adaugam din belsug crema si inca un strat de piscoturi. Se acopera cu restul de crema si se orneaza cu ciocolata rasa si capsuni. Se tine la frigider 5-6 ore.

vineri, 13 mai 2011

Paste cu sos rapid de carne

Continuam seria pastelor cu o reteta simpla, la indemana tuturor si foarte gustoasa.

Ingrediente:
1 fir de praz (doar partea alba)
1 ceapa mica
1 morcov potrivit
2 felii de bacon sau sunculita afumata taiate marunt
300 gr piept de pui fara os
parmezan ras
1 cutie de rosii decojite
busuioc proaspat sau daca nu aveti merge si uscat, dar nu va fi la fel de aromat

Pastele se fierb conform indicatiilor de pe ambalaj. Se spala si se curata prazul, ceapa si morcovul. Se pun intr-o tigaie adanca si se calesc in 3-4 linguri de ulei timp de 10-15 minute, dupa care adaugam si baconul sau sunculita.
Intre timp spalam pieptul de pui si il punem in blender, se toaca marunt.
Dupa ce am tocat carnea se pune peste legumele din tigaie si amestecam bine, lasand la foc moderat pentru circa 10 minute.
Desfacem conserva de rosii si o punem peste carne, condimentam cu sare, piper si busuioc si lasam sa fiarba 30 de minute.
Cand sosul este gata, punem pastele si amestecam bine.
Se opreste focul si se pun pastele in farfurie presarand parmezan.
                                                                Pofta buna!

marți, 10 mai 2011

Crumble cu mere

Din seria "mai simplu nu se poate" vă prezentăm reţeta unui alt desert delicios. Se poate servi cu îngheţată de vanilie.


Ingrediente:
6 mere potrivite
1 cană de făină
4 linguri de zahăr
1 lingură de scorţişoară
70 gr unt
1 lingură nuci pisate( opţional)
1 lingură fulgi de ovăz (opţional)

1. Într-un castron se pune făina, 3 linguri de zahăr, scorţişoara, nucile, şi 50 gr unt tăiat cubuleţe.


2. Se amestecă ingredientele cu degetele pînă obţinem un aluat sfărâmicios (asemănător pesmetului).


3. Între timp curăţăm merele şi le tăiem pătrăţele ca pentru un piure. Într-o cratiţă punem 20 gr de unt şi 1 lingură de zahăr şi adăugăm merele.


4. Le călim la foc potrivit timp de 5-10 minute. Ungem cu unt o tavă termorezistentă şi punem merele cu tot cu zeamă.


Se acopera merele cu aluatul sfaramicios si presaram fulgi de ovaz.


5. Se introduce în cuptor pentru aproximativ 35 de minute. Aluatul trebuie să aibă o culoare aurie.

                                                                              Enjoy!

luni, 9 mai 2011

Salata de cartofi cu peste afumat

Reteta de astazi este o salata clasica de cartofi cu peste afumat. O idee excelenta pentru masa de pranz, mai ales pentru zilele de vara cand preferam preparatele rapide.
Foarte satioasa si extrem de buna!

Ingrediente:
260 gr peste afumat (noi am folosit macrou)
7 cartofi potriviti
1 legatura ceapa verde
100 gr masline fara samburi
sare
piper

Pentru maioneza:
1 ou 
1 cana de ulei floarea soarelui 
o lingurita mustar
1 lingurita zeama de lamaie

Se spala cartofii si se pun la fiert in coaja, in apa cu sare la foc mic.
Cand au fiert se scurg de apa si se lasa sa se raceasca.
Se curata ceapa, se taie si se pune in vasul in care vom prepara salata.Se adauga pestele curatat, maslinele, sarea si piperul.Trebuie sa se tina cont ca pestele este sarat:D
Se amesteca cartofii taiati cubulete mici cu ceapa, pestele taiat fasii si maslinele.
Pentru a prepara maioneza se separa albusul de galbenus, adaugand in castronul cu galbenusul 1 lingurita de mustar. Adaugam uleiul putin cate putin amestecand intr-o singura directie ( este esential pentru reusita maionezei). La sfarsit se pune 1 lingurita zeama de lamaie.
Maioneza se pune in castronul cu pestele, cartofii, ceapa si maslinele si se amesteca.
                                                                                   
Pofta buna!

joi, 5 mai 2011

Sarmalute in foi de vita

Sarmalute in foi de vita sau cum am petrecut de 1 MAI ?! da, in bucatarie:))). Pentru ca de Paste nu am pregatit sarmale si le-am tot pomenit, am zis sa nu le mai ignoram si ne-am apucat de impachetat vreo cincizeci de sarmale. Am folosit carne amestec (pui, vita si porc) si au iesit delicioase.

Ingrediente:
1,5 kg carne tocata
foi de vita (cam 50)
2 cepe
2 morcovi
o cana orez
sare
piper
cimbru
verdeata
bulion sau suc de rosii
3 felii sunculita (afumatura)

Pregatim intai foile de vita. Punem apa la fiert, cand da in clocot punem foile de vita si le lasam 10 minute in apa fiarta. Le scoatem si le lasam la scurs.
Se toaca carnea, in caz ca nu ati cumparat-o deja tocata. (sunt ok ambele variante).
Luam un castron mai mare si asezam carnea.
Curatam si spalam ceapa si morcovii, se dau pe razatoare si se calesc la foc mic 10 minute.
Se adauga peste carne, punem si orezul, sarea, piperul, cimbrul si amestecam bine.
Asezam foile de vita pe un fund de lemn si ne apucam de impachetat. Taiem codita de la fiecare frunza si punem carnea in mijoc dupa care rulam...cam asa:
Asezam sarmalele in cratita una langa cealalta. Dupa primul strat adaugam feliile de afumatura si foi de dafin. Se acopera cu apa si se pun la cuptor la foc mic pentru aproximativ 3 ore. Cand scade apa se adauga bulionul.
Sunt foarte bune cu mamaliguta sau cu smantana.
Va dorim pofta buna!

marți, 3 mai 2011

Placinta cu mere si scortisoara

Astazi va propunem o reteta traditionala de placinta cu mere. Nu sunt multe de spus, este o reteta simpla si  e numai buna atunci cand ai chef de o placinta usoara si delicioasa.
Noua ne place foarte mult!!

Aluat:
500 gr faina
1 cana apa calda
jumatate de cana de ulei (floarea-soarelui)
1 ou
1 praf de sare

Umplutura:
1,5 kg mere (10 mere potrivite)
3 linguri zahar
scortisoara


Curatam merele si le dam pe razatoarea mare ...atentie la degete:))
Le punem la calit la foc mic cu zahar si scortisoara, cca 20 minute. Le lasam la racit.
Pregatim aluatul din ingredientele de mai sus.
Tapetam masa cu faina, luam din aluat si intindem o foaie subtire. Punem mere doar in mijloc, pe toata lungimea foii, dupa care rulam si punem in tava unsa cu ulei.
Facem operatia asta de patru ori, atat cat  intra in tava de cuptor. Din aluat va mai ramane pentru inca un rulou  pe care il puteti face ulterior.
Se ung foile cu ulei, se inteapa cu o furculita si dam la cuptor pentru cca 1h.Cat este fierbinte se pudreaza cu zahar pudra.
Se lasa sa se raceasca, se portioneaza si...pofta buna:)