vineri, 6 ianuarie 2012

Budincă de cozonac

La mulţi ani! Să aveţi un an delicios alături de noi!:D
Anul care tocmai s-a încheiat a fost un an superb, plin de experinţe frumoase şi inedite.
Pentru Crăciun, printre alte bunătăţi, am frământat pentru prima oară cozonaci:). Dar cum am avut o masă bogată, am mai rămas cu câte ceva:)), printre care şi nişte cozonac tare bun. Aşa a luat naştere reţeta de budincă de cozonac. Ne-a plăcut rezultatul, este un desert foarte aromat pe care cu siguranţa îl vom mai repeta.


Ingrediente:
5-6 felii de cozonac mai tare
150 g unt
100-120 g zahăr brun (în funcţie de cât de dulce este cozonacul)
3 ouă
500 ml lapte
1 linguriţă scorţişoară
1 pumn de stafide
1 pumn de nucă tocată mărunt
1/2 linguriţă coajă rasă de portocală
1 esenţă rom

1. Laptele se pune la fiert, împreună cu untul şi zahărul. Când a dat în clocot , se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.


2. Cozonacul tăiat cubuleţe se pune într-un castron împreună cu stafidele şi nuca.


3. Ouăle se bat bine cu telul, apoi adăugăm scorţişoara şi coaja de portocală.


4. Când laptele s-a răcit, se toarnă peste cozonac şi se lasă să se înmoaie. Adăugăm ouăle şi amestecăm bine.


5. Punem compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se introduce în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 35 de minute.


6. Se poate servi caldă sau rece, în funcţie de preferinţele fiecăruia si/sau stropită din belşug cu dulce de leche sau lapte condensat.


                                                              Poftă bună!

4 comentarii: