joi, 16 februarie 2012

Cocoş la cuptor cu sos de roşii şi mujdei

O reţetă clasică şi simplă, dar cu un gust extraordinar.

Ingrediente:
1 pui de ţară mai zdravăn sau un cocoş tânăr (folosiţi pulpele, aripile sau pieptul, ce preferaţi. Ceea ce rămâne se poate folosi la o supă)
un pahar de vin alb sec
1 ceapă
o ceaşcă de ulei de măsline extravirgin
1 căpăţână de usturoi românesc
250 ml suc de roşii
foi de dafin
cimbru sau oregano uscat
boia dulce, sare, piper

1. Bucăţile de carne se şterg bine de apă, se aşează într-o tavă de cuptor şi se asezonează cu sare, piper, boia şi verdeţurile uscate.


2. Se stropesc cu puţin ulei de măsline şi se acoperă cu o hârtie pergament (aceasta poate fi foarte maleabilă dacă o umeziţi sub robinet şi o şifonaţi cu atenţie, fără să se rupă).



3. Daţi tava la cuptor pentru o oră şi 15 minute, la 180 de grade, apoi îndepărtaţi hârtia pergament, stropiţi carnea cu vinul sec şi lăsaţi la foc maxim încă 15 minute.


4. În acest timp, pregătiţi un sos de roşii rapid: ceapa tocată se căleşte în uleiul de măsline, se adaugă sosul de roşii şi se condimentează. Amestecaţi bine din momentul în care începe să bolborosească, timp de 4-5 minute.
Zdrobiţi căpăţâna de usturoi şi preparaţi un mujdei.



5. Sosul de roşii se toarnă peste carnea din cuptor, se lasă încă 5 minute şi apoi se adaugă şi mujdeiul.


6. Acoperiţi tava cu folie de plastic şi lăsaţi aromele să se împrietenească bine, cca 10 minute, înainte să serviţi.
Garnitura ideală, consacrată deja de clasicul ostropel de pui, sunt cartofii piure.

Poftă bună!

marți, 14 februarie 2012

Desert cu biscuiti si mascarpone

Pentru cei care sarbatoresc astazi Valentine’s Day, am pregatit o reteta simpla, dar cu un rezultat spectaculos.Va dorim o zi zambareata si dulce!
 
Ingrediente pentru biscuiti (pentru 2 tavi de aragaz):
250 gr unt
100 g zahar fin
300 gr faina
1 varf de bicarbonat
1 esenta de migdale
5 linguri cacao
Crema:
250 g mascarpone
5 linguri zahar pudra
100 g unt moale

fulgi de ciocolata (optional)

1. Dupa ce biscuitii au fost pregatiti dupa reteta de aici, pregatim crema.
2. Intr-un bol punem mascarpone impreuna cu 5 linguri zahar pudra.
3. Adaugam untul si amestecam incet cu o lingura de lemn pana se incorporeaza in crema.


4. Biscuitii se sfarama.
5. Se pune cate un strat de biscuiti faramitati, apoi un strat de crema.
6. Intre straturi se pot pune si fulgi de ciocolata. 
7. Pentru decor, am ales cate o cireasa in sirop.


                                                                    Enjoy!

vineri, 10 februarie 2012

Brioşe cu afine

Afinele şi gustul lor acrişor sunt ideale pentru  prăjituri, în cazul nostru pentru brioşe:D.Noi aveam câteva care ne ispiteau ori de câte ori deschideam uşa congelatorulu.Ieri a fost ziua în care nu am mai rezistat tentaţiei, aşa că am pregătit 12 brioşe frumoase foc, pufoase  şi aromate.

Ingrediente:
120 g unt
3 ouă
225 g făină
60 ml lapte
110 g zahăr
2 linguriţe praf de copt
1/4 linguriţă bicarbonat
1 şi 1/2 mână de afine proaspete sau congelate

1. Untul se topeşte, se lasă să se răcească şi se amestecă cu zahărul.
2. Ouăle se bat bine cu mixerul şi se adaugă peste unt.
3. Adăugăm laptele.
4. Făina amestecată cu praful de copt şi bicarbonatul se adaugă treptat peste compoziţie.



5. Se pune câte 1 lingură şi jumătate de aluat în formele speciale pentru brioşe.


6. Se pun câte 4-5 afine într-o formă şi se introduc în cuptorul preîncălzit. Se coc aproximativ 25-30 de minute la foc potrivit.


                                                                      Enjoy!

miercuri, 8 februarie 2012

Tartă cu carne de curcan

Reţeta de astăzi şi-a aşteptat cuminte rândul timp de o lună de zile. Dar, iată că în cele din urmă am reuşit să recuperăm pozele pe care credeam că le-am pierdut :). După festinul de sărbători am făcut o tartă cu ce a mai rămas din curcan. Era păcat ca bunătatea asta de curcan să fie aruncat, aşa că am pregătit această tartă cu carne de curcan care a fost foarte apreciată si care s-a terminat rapid:D

Ingrediente pentru aluat:
120 g unt moale
1 ou
1 vârf de sare
220 g făină
Ingrediente pentru umplutură:
carne de curcan- noi am folosit resturile de la curcanul pregătit de Crăciun
3 cartofi potriviţi
4 ouă
sare, piper, cimbru uscat, 2-3 căţei de usturoi pisaţi bine

1. Untul moale se freacă bine împreună cu sarea. Adăugăm oul şi amestecăm. Treptat se incorporează făina până obţinem un aluat uşor elastic. Se înfăşoară în folie de plastic şi se pune la rece pentru 30 de minute.
2. Carnea de curcan deja pregătită la cuptor, se taie fâşii. Se pune într-o tigaie adâncă împreună cu cimbrul, sarea şi piperul. Se ţine pe foc mic timp de 10 minute.
3. Cartofii se curăţă de coajă, se taie cuburi şi se pun la fiert.


4. Într-un castron mare punem carnea, cartofii, 2-3 fire de cimbru, sare, piper, usturoi. Punem ouăle bătute bine cu 1 lingură de lapte şi amestecăm bine.


5. Aluatul se întinde şi se pune într-o tavă unsă cu unt. Adăugăm carnea amestecată cu restul ingredientelor .


6. Presărăm caşcaval pe deasupra şi introducem tava în cuptorul preîncâlzit pentru aproximativ 1 oră.

                                                       
           Poftă bună!

luni, 6 februarie 2012

Chefal la grătar

O masă simplă, hrănitoare şi plină de savoare este oricând binevenită. Peştele nu ar trebui să lipsească din meniul unei noi săptămâni de lucru, de aceea vă prezentăm o reţetă de nota 10.


Ingrediente:
2 peşti - noi am ales de data acesta chefal
câteva fire de pătrunjel
2 căţei de usturoi
1 lămâie
sare marină, piper

1. Peştii se curăţă, se spală şi se crestează.


2. Curăţăm usturoiul şi îl pisăm adăugând 2 linguri de ulei de măsline.
3. Umplem peştii cu usturoi, pătrunjel şi 2 felii de lămâie.


4. Se pun pe grătarul încins. După 5 minute îi întoarcem şi pe partea cealaltă.

                                                                      Poftă bună!

miercuri, 1 februarie 2012

Prăjitură cu migdale şi cremă de ciocolată

Ziua îndrăgostiţilor se apropie cu paşi repezi şi ne-am gândit să pregătim câteva reţete care să le vină în ajutor celor care vor să pregătească o surpriză dulce persoanei iubite. Pentru azi am ales să vă încântăm cu această prăjitură care nu dă multă bătaie de cap la prepararea ei şi este absolut  delicioasă.


Ingrediente pentru blat:
200 g făină
100 g zahăr
125 g unt topit şi răcit
1 lingură esenţă de migdale
4 ouă
1 plic praf de copt
5 linguri cacao
Ingrediente pentru cremă:
200 ml smântână lichidă
200 g ciocolată cu lapte
2 plicuri de zahăr vanilat 
1 mână de migdale măcinate 

1. Untul se amestecă cu zahărul, până devine cremă.


2. Ouăle se bat timp de zece minute cu mixerul, după care le punem peste unt şi mixăm 5 minute.


3. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi cacaoa şi mixăm bine 5-10 minute.


4. Compoziţia se pune într-o tavă rotundă unsă cu unt şi se dă la cuptor pentru circa 30 de minute.


5. Când este gata, se scoate şi se lasă să se răcească complet, după care se taie pe jumătate.



6. Pentru cremă procedăm astfel:smântâna lichidă se pune într-un bol, se adaugă zahărul vanilat şi se bate până se întăreşte. Între timp topim ciocolata la bain marie. O lăsăm să se răcească puţin şi o turnăm peste smântână. Se amestecă uşor cu lingura. 


7. Blatul se însiropează cu rom sau cu esenţă de rom. Pe un platou punem jumătate de blat, ungem bine cu cremă, după care punem deasupra şi celălalt blat.
8. Se îmbracă totul în cremă , se decorează cu fulgi de ciocolată şi inimioare din zahăr.Se lasă la rece circa 2 ore.

                                                                        
                                                                      Enjoy!

Voi ce pregătiţi pentru această sărbătoare?:)