miercuri, 25 ianuarie 2012

Omletă cu prosciutto

Omleta este întotdeauna o soluţie excelentă pentru  un mic dejun consistent.
Şi fiindcă ne plac atât de mult brioşele, ne-am gândit să încălcăm 'regulile' şi să folosim formele acestora pentru pregătirea unei omlete cu prosciutto, cu care ne-am răsfăţat  într-una din aceste dimineţi.
Am vrea să ştim, care sunt ingredientele voastre preferate pentru omletă ?

Ingrediente:
4 ouă
4 linguri de lapte
6 felii de prosciutto
2 fire de ceapă verde
6 măsline
2 roşii cherry
o mână de caşcaval tăiat cubuleţe
1/4 linguriţă pătrunjel proaspăt/ uscat tocat mărunt
sare şi piper

1. Ouăle se amestecă cu laptele. Se bat bine cu telul, se adaugă caşcavalul, sarea şi piperul.
2. Ceapa şi măslinele se taie mărunt, după care le punem peste ouă.
3. Într-o tavă de brioşe punem câte o felie de prosciutto, încercând să nu lăsăm spaţiu neacoperit (un lucru la care nu ne-am descurcat prea bine:)).
4. Luăm un polonic şi cu grijă umplem formele.
5. Deasupra punem câte o felie de roşie şi introducem tava în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20-25 de minute.
Se servesc calde.
                                                                 Poftă bună!     

marți, 24 ianuarie 2012

Panna cotta cu vanilie

Panna cotta este un desert clasic şi rafinat care provine din nordul Italiei, având la bază smântâna dulce. Reţeta de bază este simplă, fără arome şi se serveste cu dulceaţă sau sirop de fructe. Nouă ne place foarte mult aroma de vanilie, aşa că am pregătit panna cotta cu vanilie şi tare bună a fost!
Vă invităm la un desert minunat, interesant şi uşor de preparat.
*Reţeta am împrumutat-o de la Vali


Ingrediente:
400 ml lapte
200 ml smântână dulce
2 păstăi de vanilie
4 foi gelatină
5 linguri zahăr
* opţional sirop/sos pentru servit

1. Laptele se pune la fiert împreună cu smântâna.
2. Între timp punem foile de gelatină la înmuiat în apă rece.


3. Păstăile de vanilie se desfac pe jumătate şi cu vârful unui cuţit scoatem seminţele, pe care le adăugăm în  cratiţa de pe foc.


4. Adăugăm zahărul şi gelatina stoarsă bine şi amestecăm, pentru a nu se prinde laptele de cratiţă.



5 .După ce a dat de două ori în clocot, se ia de pe foc şi se toarnă în forme cu ajutorul unui polonic.



6. Se lasă să se răcească, după care se păstrează la frigider aproximativ 6 ore.

                                                                     Enjoy!


Vouă vă place Panna Cotta?

luni, 23 ianuarie 2012

Papanaşi cu dulceaţă de vişine

Astăzi ne alăturăm unui proiect frumos şi anume Lunea-Gateste Romaneste, la iniţiativa lui Alice. Am pregătit papanaşi cu dulceaţă de vişine , un desert tradiţional românesc cu o istorie veche şi delicioasă:).


Ingrediente (4 papanaşi):
1 pachet branză de vaci (250g)
1 ou
100 g făină + 1 vârf de bicarbonat de sodiu
50 g zahăr + 1 plic zahăr vanilat
10 linguri de unt
8 linguri dulceaţă de vişine
8 linguri smântână

1. Amestecaţi brânza de vaci, zahărul şi gălbenuşul.


2. Adăugaţi făina amestecată cu bicarbonatul. 


3. Separat albuşul se bate spumă şi se pune peste celelalte ingrediente.



4. Frământaţi toate aceste ingrediente până obţineţi un aluat care să nu fie nici prea tare, dar nici prea moale.


5. Aluatul se împarte în patru bucăţi, care se turtesc şi cu ajutorul degetelor se face în mijloc câte o gaură.


6. Se prăjesc pe ambele părţi în unt  încins. Am ales untul pentru că ni se par papanaşii mai gustoşi aşa.  Se scot pe o hârtie absorbantă.


7. Papanaşii se servesc cu smântână şi dulceaţă.

                                                            Poftă bună!


Mulţumim Alice şi felicitări pentru proiect:)

vineri, 20 ianuarie 2012

Panzanella (salată italiană cu pâine)

     O idee minunată pentru prânzul de azi...o salată plină de vitamine, arome şi culoare.



Ingrediente:
500 g roşii cherry
1 ardei gras
1 ceapă roşie
1 căţel de usturoi
1 conservă anchoa
3-4 felii de pâine mai veche
sare, piper, 1 linguriţă de oregano, ulei de măsline, zeamă de lămâie

1. Pâinea se taie cubuleţe. Se încing în tigaie 2 linguri de ulei şi se prăjeşte pâinea, amestecând-o până devine crocantă.


2. Se spală roşiile, ardeiul şi ceapa. Usturoiul se curăţă şi se taie felii subţiri.


3. Într-un bol mare punem roşiile tăiate în patru, ardeii tăiaţi cubuleţe şi ceapa tăiată fideluţă.
4. Deschidem conserva de anchoa şi scurgem bine de ulei. Apoi adăugăm fileurile de anchoa tăiate cubuleţe şi pâinea peste celelalte ingrediente.


5. Într-un castronel preparăm o vinegretă din 6 linguri ulei de măsline, 2 linguriţe de zeamă de lămâie, sare şi piper.
6. Se amestecă toate ingredientele şi se pune vinegreta.

                                                           

Poftă bună!

luni, 16 ianuarie 2012

Supă cremă de linte

Supele sunt binevenite în zilele răcoroase de iarnă, de aceea am pregătit o savuroasă supă cremă de linte. Am ales lintea pentru că ne place foarte mult şi pentru că este o importantă sursă de proteine, fibre şi fier.


Ingrediente:
500 g linte roşie
1 cartof mare
1 ceapă
1 morcov
2 căţei de usturoi 
2 linguri de pătrunjel tocat mărunt
4-5 linguri ulei de măsline
sare, piper


1. Lintea se pune la fiert împreună cu ceapa, cartoful şi morcovul, toate tăiate cuburi.
2. Pregătim un sos din usturoi, pătrunjel şi ulei de măsline.(se amestecă toate şi se pasează cu blenderul)


3. Când lintea şi celalalte legume au fiert, le pasăm cu ajutorul blenderului până obţinem o cremă.
 Adăugăm o lingură de unt şi potrivim de sare şi piper. Dacă vi se pare prea groasă, puneţi 3-4 linguri de lapte.
4. Mai lăsăm supa-cremă încă 5 minute la foc mic.
5. Se pune în farfurii şi se serveşte cu crutoane.

                                                                 Poftă bună!

miercuri, 11 ianuarie 2012

Pulpo a la gallega (caracatiţă în stil spaniol)

Daca ati avut ocazia sa calatoriti în Spania cu siguranta ati auzit despre acest fel de mancare traditional spaniol. O reteta simpla, foarte populara in Spania si extrem de gustoasa mai ales pentru cei care prefera fructele de mare.


Ingrediente pentru 4 persoane:
1 kg de caracatita
7 cartofi mari
boia dulce
boia iute
6-7 linguri ulei de masline
1 fir de cimbru uscat
1 foaie de dafin
sare marina

1. Caracatita curatata si spalata, se bate de câteva ori cu ciocanul pentru snitele.
2. Punem apa la fiert. Cand apa a dat în clocot introducem caracatita impreuna cu cimbrul si dafinul. Adaugam sare si lasam sa fiarba aproximativ 1 ora.


3. Intre timp spalam cartofii si îi punem la fiert in apa cu sare.


 4. Când cartofii sunt fierti, îi scurgem de apa si îi lasam sa se raceasca. Apoi îi curatam si îi taiem rondele mai groase, avand grija sa nu se sfarame.
 5. Ca sa verificam dacă caracatita a fiert, cel mai bine este sa înţepam cu o furculita din cand in cand.
 6. Dupa ce a fiert caracatita, o lasam 10-15 minute in apa in care a fiert, apoi o scoatem si o lasam sa se raceasca complet pe un fund de lemn.
 7. Pe un platou asezam rondelele de cartofi, adaugam caracatita taiata în bucati potrivite, presaram sare si boia si stropim cu ulei de masline.

                                                                       Pofta buna!

vineri, 6 ianuarie 2012

Budincă de cozonac

La mulţi ani! Să aveţi un an delicios alături de noi!:D
Anul care tocmai s-a încheiat a fost un an superb, plin de experinţe frumoase şi inedite.
Pentru Crăciun, printre alte bunătăţi, am frământat pentru prima oară cozonaci:). Dar cum am avut o masă bogată, am mai rămas cu câte ceva:)), printre care şi nişte cozonac tare bun. Aşa a luat naştere reţeta de budincă de cozonac. Ne-a plăcut rezultatul, este un desert foarte aromat pe care cu siguranţa îl vom mai repeta.


Ingrediente:
5-6 felii de cozonac mai tare
150 g unt
100-120 g zahăr brun (în funcţie de cât de dulce este cozonacul)
3 ouă
500 ml lapte
1 linguriţă scorţişoară
1 pumn de stafide
1 pumn de nucă tocată mărunt
1/2 linguriţă coajă rasă de portocală
1 esenţă rom

1. Laptele se pune la fiert, împreună cu untul şi zahărul. Când a dat în clocot , se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.


2. Cozonacul tăiat cubuleţe se pune într-un castron împreună cu stafidele şi nuca.


3. Ouăle se bat bine cu telul, apoi adăugăm scorţişoara şi coaja de portocală.


4. Când laptele s-a răcit, se toarnă peste cozonac şi se lasă să se înmoaie. Adăugăm ouăle şi amestecăm bine.


5. Punem compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se introduce în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 35 de minute.


6. Se poate servi caldă sau rece, în funcţie de preferinţele fiecăruia si/sau stropită din belşug cu dulce de leche sau lapte condensat.


                                                              Poftă bună!