miercuri, 31 august 2011

Tartă cu vanilie

Combinaţia vaniliei cu blatul crocant rezultă o tartă genială şi pentru că eram demult cu gandul la ea ( şi nu doar noi:D) ne-am pus pe treabă. A ieşit un desert delicios, pe gustul nostru, dar şi a celor care au avut norocul să o deguste:)....din păcate nu a existat şi o a doua porţie ( cam mică tava:D)...Cu siguranţă o vom repeta în curând!!!

Aluat (7-8 porţii)
90g unt tăiat cuburi
1 lingură de ulei
3 linguri de apă
1 lingură de zahăr 
150 g făină
un vârf de cuţit de sare

Crema:
2 căni de lapte
1/4 cană de zahăr
2 gălbenuşuri+1 ou întreg
1/3 cană de zahăr
1/4 cană de amidon
2 linguri de unt
1 lingurită de extract de vanilie

Într-un castron care se poate introduce în cuptor,  se pun toate ingredientele  pentru aluat, mai puţin făina, amestecăm şi dăm la cuptor.
Când untul s-a topit şi începe să facă bule se scoate din cuptor.
Dar cu  mare atenţie şi cu două mănuşi eventual, pentru că ardeee rău :)) şi se încorporează rapid 150 g de făină,de preferinţă cu ajutorul unei linguri de lemn, sau puteţi amesteca cu o mănuşă (noi aşa am făcut şi a fost ok) . 
Rezultă un aluat delicios pe care îl aşezăm cu grijă în tava de tartă, îl  înţepăm cu furculiţa şi îl dăm la cuptor 20 minute.
Se scoate din cuptor şi se lasă la răcit.

Ne apucăm de cremă, după cum urmează:
Într-o cratiţă se amestecă 2 căni de lapte cu 1/4 cană de zahăr. Se aduc încet la fierbere. 
Separat, într-un castron, se bat împreună 2 gălbenuşuri + 1 ou întreg, după care la compoziţie se adaugă 1/3 cană de zahăr şi 1/4 cană de amidon. 
Se toarnă laptele îndulcit fierbinte din cratiţă peste compoziţia din castron, apoi castronul se răstoarnă la loc în cratiţă şi se aduce la fierbere (dar foarte încet şi amestecând mereu).
Când compoziţia fierbe şi începe să se îngroaşe se dă la o parte de pe foc şi se adaugă 2 linguri de unt şi 1 linguriţă de extract de vanilie, apoi se lasă la răcit.
Aşezăm crema peste tartă şi lăsăm la rece 3 ore înainte de a servi.

Poftă bună!

marți, 30 august 2011

Salată de vinete şi ardei copţi

Noi suntem de părere că nu există moment mai bun pentru o salată de vinete! Mai ales acum când sunt din abundenţă în pieţe şi toată lumea coace vinete pentru la iarnă. Nu am făcut salata clasică de vinete, ci am încercat o reţetă de salată grecească de vinete cu ardei copţi. Gustul diferă de cel cu care ne-am obişnuit, dar noi credem că e chiar mai bună....şi ne-am cam lins pe degete...ceea ce vă dorim şi vouă:)

Ingrediente (4 porţii)
2 vinete potrivite
2 ardei capia
1 ceapă mică
ulei de floarea soarelui
sare
1/2 căţel de usturoi
Coacem vinetele şi ardeii, le curăţăm şi se lasă la scurs pe un tocător. Între timp curăţăm ceapa şi usturoiul şi le mărunţim.
După ce vinetele şi ardeii s-au scurs le punem într-un castron, adăugăm ceapa, usturoiul, sarea şi câteva linguri de ulei. Pasăm toate ingredientele cu ajutorul unui blender cât să devină o pastă fină. 
                                                             Poftă bună!
Photos by Cornelia Gaie

luni, 29 august 2011

Gem de prune


Anul acesta ne-am propus să pregătim mai multe feluri de gemuri şi dulceţuri. De data asta i-a venit rândul gemului de prune. Deşi prepararea acestuia durează căteva ore bune, merită aşteptarea:)
Nu mai este nevoie să vă spunem că gemul natural de prune este un aliment foarte sănătos recomandat pentru toate vârstele.
Avem nevoie de 5 kg de prune coapte şi mai dulci, o cană cu apă şi câteva borcane sterilizate.
Gemul de prune nu necesită nici zahăr şi nici conservanţi.
Spălăm prunele şi le scoatem sâmburii.
Într-o oală mare sau un tuci punem prunele cu apa la foc mic pentru 4 ore.
Avem grijă să amestecăm din când în când pentru a nu se lipi. Gemul trebuie sa scadă mai bine de jumătate. Când e gata are culoarea vişiniu închis, trebuie sa fie bine legat şi dens.
La sfârşit se pune în borcanele sterilizate. După ce am pus capacele se întorc pentru a fi siguri că sunt sigilate bine.

vineri, 26 august 2011

Brioşe cu bucăţele de ciocolată

Vă mai aduceţi aminte de brioşele în formă de inimă? Noi da:).
Am folosit reţeta de la briose cu aroma de vanilie si lamaie  doar că am scos din lista ingredientelor lămâia şi am adăugat bucăţele de ciocolată:). Gata intr-o jumătate de ceas, pufoase şi aromate, brioşele sunt o bună companie a cafelei sau ceaiului de dimineaţă.

Ingrediente:
120 g unt
1 linguriţă şi jumătate praf de copt
1 linguriţă extract de vanilie
60 ml lapte
3 ouă (noi am folosit ouă de tară pentru culoare:D)
100 g zahăr
225 g făină
3-4 linguri biluţe de ciocolată

Se freacă untul cu zahărul până devine ca o cremă.
Se adaugă ouăle amestecând bine. Apoi adăugăm făina amestecată cu praful de copt.
La sfârşit punem laptele şi biluţele de ciocolată.
Se pune câte o lingură de compoziţie în formele de brioşe şi se introduc în cuptorul preîncălzit pentru 20-25 de minute.
                                                                       Poftă bună!

marți, 23 august 2011

Prăjitură cu zmeură

Deoarece încă se găseşte zmeură prin piaţă şi pentru că ne place foarte mult, am executat acest desert yummy  care se topeşe în gură. Este o prăjitură răcoritoare şi pufoasă şi face parte din categoria preparatelor care dispar imediat de pe masă:).

Ingrediente (7 porţii)
125 g unt
125 g zahăr
125 g făină
3 ouă
1 plic zahăr vanilat
1 linguriţă praf de copt
zmeură

Se spală zmeura şi se lasă la scurs.
Preîncălzim cuptorul.
Între timp amestecăm făina cu zahărul şi praful de copt.
Adăugăm untul şi ouăle şi mixăm 5 minute .
Ungem o tavă de tartă cu unt şi aşezăm compoziţia.
La sfârşit adăugăm zmeura şi dăm la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute la foc potrivit.


Enjoy

luni, 22 august 2011

Paella

Paella este o mâncare tradiţională la spanioli, aşa cum sunt sarmalele pentru români. Nu există casă în care să nu se gătească paella, în fel şi fel de variante, care de care mai apetisante şi mai savuroase. E o mâncare a cărei preparare durează mai mult şi are un grad de dificultate mai mare, însă noi spunem că merită tot efortul!
Noi am pregătit o paella după reţeta Dianei, căreia îi mulţumim şi pe această cale.

Ingrediente pentru supa de peşte:
1,5 l apă, creveţi, peşte cu carnea tare( gen pastruga sau morun, deoarece carnea nu se va sfărâma sau desface), ceapă, o foaie de dafin. Punem la fiert apa şi restul ingredientelor. Lăsăm să dea  în clocot de 1-2 ori şi oprim focul. Se spumează, se scot creveţii, se aleg bucăţi de peşte şi se curăţă de oase, apoi se strecoară supa şi se pune deoparte.

Ingrediente pentru orez:
500 g orez pentru paella
500 g piept de pui tăiat bucăţele (se pot folosi şi pulpe fără pieliţă)
150 g rondele de calamar spălate
200 g scoici (midii) spălate şi curăţate
1 ardei roşu tăiat cuburi
1 ardei verde tăiat cuburi
3 roşii decojite tăiate cuburi
200 g de mazăre
3 căţei mari de usturoi
2 foi de dafin
ulei de măsline
1 linguriţă boia dulce sau iute
sare, piper
2-3 fire de şofran
1 pahar vin alb sec


Se încălzeşte uleiul într-o tigaie specială pentru paella sau într-o cratiţă, apoi punem ardeii, usturoiul, foaia de dafin şi roşiile.
Amestecăm  şi lăsăm să se călească. Apoi adăugăm pieptul de pui şi rondelele de calamar.
Lăsam 2-3 minute şi adăugam un pahar de vin alb sec. Când vinul s-a evaporat adăugăm mazărea.
După 2-3 minute punem orezul.
Amestecăm bine şi începem să adăugăm treptat supa de peşte, ametecând continuu până când orezul este făcut (durează aproximativ 15 minute). În ultimele 5 minute de a închide focul adăugăm scoicile, creveţii, bucăţile de peşte şi câteva fire de şofran.
După ce s-a oprit focul se lasă acoperit timp de 10 minute.
                                                                      Poftă bună!

miercuri, 17 august 2011

Biscuiţi cu migdale

Din categoria ronţăielilor, am pregătit nişte biscuiţi delicioşi cu migdale.

Ingrediente (aproximativ 60 de bucăţi)
1 cană şi jumătate de unt sau margarină
1 cană de zahăr granulat
1 ou
2 linguri de lapte
1 lingură de vanilie
1/2 linguriţă extract de migdale
4 căni de făină
1 linguriţă de praf de copt

50 gr migdale măcinate


Se amestecă untul şi zahărul bine până devine ca o cremă de consistenţa smântânii.
Se adaugă oul, laptele, migdalele măcinate,vanilia şi extractul de migdale şi se bat bine. 
Separat se amestecă făina cu praful de copt, apoi se adaugă treptat la mixtură, şi se amestecă până obţinem o cocă fină.
Se întinde câte o foaie aluat de grosimea unui deget şi în funcţie de ce forme avem la îndemână decupăm biscuiţii.
Se dau la cuptor pentru 15 min la foc potrivit.
                                                                 Poftă bună!