duminică, 29 mai 2011

Prepelite la cuptor

O alta specialitate incercata de noi destul de des sunt prepelitele. Carnea este extrem de gustoasa si are o aroma speciala. Prepelitele la cuptor sunt un deliciu!!

8-10-12 prepelite (cate aveti)
150 gr bacon
1 ceapa
2 catei de usturoi
1 foaie de dafin
1 pahar de vin alb demidulce sau 1 pahar de cidru
ulei
sare, piper

Se curata prepelitele, se indeparteaza organele si se spala. Se scurg bine de apa si se usuca bine. Se dau cu sare si piper din belsug.
Se incing 3-4 linguri de ulei si se rumenesc rapid prepelitele, sa se inchida porii. Se scurg de ulei si se aseaza intr-o tava de cuptor, impreuna cu ceapa taiata in sferturi, dafinul si cateii de usturoi feliati.
Se taie baconul in bucati mici si se presara peste prepelite.
Se acopera cu hartie pergament si se da la cuptor pentru aproximativ o ora.
Se scoate tava, se toarna vinul si se dau din nou la cuptor pentru inca 30 de minute, timp in care mai stropiti la interval de cateva minute cu lichidul din tava.
Se servesc cu sos de usturoi si marar, alaturi de o mamaliguta sau piure de cartofi.
                                                                         Pofta buna!

joi, 26 mai 2011

Prajitura cu ciocolata si alune

Cine poate rezista unei prajituri cu ciocolata?? Noi nu:))
Desert savuros, simplu de preparat, din ingrediente la indemana. Foarte rapid si potrivit atat ca desert de weekend cat si pentru o aniversare sau orice alt eveniment .

Ingrediente: (10 portii)
340 gr zahar brun
4 oua batute
1 lingurita praf de copt
100 gr alune prajite
1 lingurita esenta vanilie
225 gr unt topit si racit
85 gr cacao neagra
85 gr faina

Se preincalzeste cuptorul. 
Se unge cu unt o tava/forma termorezistenta de 1,5 l.
Prajim alunele la foc mic cca 10 min.
Se pun toate ingredientele intr-un bol mare si se bat bine cu o lingura de lemn pana cand se obtine o compozitie omogena.
Se introduce compozitia in forma si se aseaza in mijlocul unei tavi mari de copt.Tava se umple pe jumatate cu apa clocotita si se da la cuptor.
Compozitia se tine la cuptor cca 1h.
Se serveste calda sau rece cu inghetata sau frisca.
In cazul nostru cu multa inghetata de vanilie.......excelenta alegere !!

miercuri, 25 mai 2011

Ostropel de iepure

Daca s-ar putea ca in fiecare saptamana sa pregatim un fel de mancare, dar sa aiba la baza delicioasa carne de iepure nu ne-am supara deloc pentru ca ne place extrem de mult. Cine nu a gustat niciodata poate nu intelege cat e de gustoasa si usoara. Daca o pregatesti ''conform instructiiunilor'' nu are cum sa dea gres si cum sa nu te faca sa mai ceri si a doua, si a treia oara:)). In cazul nostru profesorul a fost big brother Daniel care ne-a ajutat pas cu pas si rezultatul a fost si de data asta excelent!!!

Ingrediente:
1 iepure (1,5 - 2 kg)
1 carnat condimentat si afumat (sau 150 gr de bacon afumat)
1 pahar de vin alb sec si 1 pahar de apa (sau supa)
4 catei de usturoi
o mana de masline negre
1 ceapa
1 foaie dafin
1 ceasca de passata
 ulei de masline
 boia dulce, sare , piper, rozmarin verde (se poate inlocui cu patrunjel sau cimbru verde)

Iepurele se spala, se indeparteaza organele si se transeaza.
Bucatile de carne se sterg bine de apa, se condimenteaza cu sare, piper si boia.
Intr-o cratita sau o tigaie mai adanca se incalzesc 4 linguri de ulei de masline, se adauga ceapa tocata si se caleste 2 minute. Se adauga carnatul maruntit (sau baconul) si 2 catei de usturoi pisati.
Dupa alte 2 minute, se adauga dafinul si bucatile de iepure si se rumenesc pe toate partile.
Se adauga vinul si se lasa sa se evapore. Apoi se toarna apa (sau supa) si se plaseaza un capac deasupra. Se lasa la foc mic cam 1 ora, pana se fragezeste carnea. Apoi se adauga passata, se potriveste de sare si piper. Se toaca marunt 2 catei de usturoi si se freaca cu sare si o lingura de ulei de masline si se adauga impreuna cu maslinele la ostropel. La sfarsit se presara verdeata tocata. Se serveste cu cartofi de orice fel. Pentru acompaniament se recomanda un vin rosu maturat.
                                                                    Pofta buna!                                                  

luni, 23 mai 2011

Fursecuri cu ciocolata si unt de arahide

Fragede si foarte gustoase, fursecurile cu ciocolata sunt genul de desert care dispare inainte de a se raci  bine....asa a  fost la noi:)).Sunt perfecte la ceai sau la cafea fie dimineata sau in orice alt moment al zilei.

3 cani faina
300 gr unt de arahide
3/4 cana zahar tos
3/4 cana zahar brun
2 oua
250 gr unt
150 gr ciocolata neagra
1 mana de nuca (optional)
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat

Untul taiat cubulete, zaharul si ouale se amesteca cu mixerul. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei.
 Se amesteca bine pana se topesc granulele de zahar.
Se adaugam praful de copt, untul de arahide, faina si bicarbonatul.
Adaugam ciocolata
si nuca si amestecan usor.
Lasam compozitia la rece 2 h.
Dam drumul la cuptor si tapetam tava cu hartie de copt.
Se ia din compozitie cu o lingurita si asezam in tava presand cu dosul  linguritei fiecare fursec.
Se dau la cuptor 12-15 minute...si gata:)

vineri, 20 mai 2011

Biscuiti cu lamaie

Exista momente din zi cand spunem ca am vrea, am  manca ceva bun sau parca am rontai  ceva:D. Pentru unii dintre noi ceva bun inseamna de cele mai multe ori biscuitii .Fie dulci sau sarati, crocanti sau sfaramiciosi, simpli sau cu crema...biscutii sunt intotdeauna buni sa-i ai langa tine la birou sau acasa. Si cum si noi aveam ceva pofta de rontait ne-am pus pe framantat.


Ingrediente:
100 g unt
100 g zahar
coaja rasa de la 1/2 lamaie
1 lingurita suc lamaie
200 g faina
1 galbenus

Mixam untul cu zaharul pana devin ca o crema.
Incorporam faina, apoi adaugam galbenusul, coaja si sucul de lamaie .
Amestecam bine pana aluatul devine neted. Facem din el o minge, il invelim in folie de plastic si il lasam la frigider minim 30 de minute.
Dupa ce s-a racit intindem o foaie  din aluat pe masa pe care am preasarat faina. Aluatul trebuie sa aiba o grosime de aproximativ 2 mm.
Decupam iepurasii, oite sau ce forme avem :))) si ii punem in tava pe hartia de copt (daca nu aveti hartie ungeti tava cu putin unt, compozitia are oricum unt deci nu se vor lipi foarte tare).
Ii coacem in cuptorul preincalzit la foc mediu  timp de 10-12 minute. Se scot pe un platou si dupa ce se racesc ii savuram langa un pahar de lapte sau pur si simplu simpli.

joi, 19 mai 2011

Tort aniversar

Aceasta reteta este dedicata unor prieteni foarte dragi noua, Corina si Eugen care au aniversat de curand 4 ani de la ziua cand au spus Da...si bine au facut:). Si pentru ca sunt suficienti de pofticiosi si nu refuza in general ceva dulce, ne-am gandit ca nimic nu ar fi mai potrivit decat un cadou dulce si cu multa ciocolata... si asa a luat ''nastere'' acest tort.

Ingrediente (10 portii):
6 oua
150 gr unt
100 gr faina
100 gr zahar
10 biscuiti simpli (Petit Beure)
250 gr ciocolata
2 linguri rom/amaretto (optional)
capsuni

Glazura:
125 ml apa
200 gr ciocolata amaruie
200 gr zahar

Se topeste ciocolata la bain-marie, la final adaugam untul si amestecam pana se omogenizeaza. Lasam deoparte si pregatim restul compozitiei.
Intr-un castron amestecam ouale cu zaharul si esenta (noi am folosit amaretto).
Adaugam ciocolata topita si biscuitii sfaramitati.
Adaugam si faina si amestecam usor.
Ungem tava cu unt si  rasturnam compozitia. Dam la cuptor pentru aproximativ 45 de minute. Am folosit o tava dreptunghiulara.
Lasam sa se raceasca, dupa care rasturnam pe un platou.(noi am folosit un carton special pentru prajituri care s-a incadrat perfect).Am insiropat blatul dar nu foarte mult cu un sirop din: 1 lingura zahar, 3 linguri apa si  doua lingurite amaretto.
Adaugam glazura.
Zaharul cu apa se pune la foc mic.Dupa ce incepe sa clocoteasca, se mai lasa 4 minute.Separat se topeste ciocolata la bain-marie,dupa care se adauga putin cate putin in siropul de zahar.
si se orneaza.Noi am folosit capsuni din abundenta:D:D...si tare bun a fost.
Happy Anniversary Cora&Eugen!!!!!

miercuri, 18 mai 2011

Spaghete cu sos de leurda

Pentru ca ne plac pastele foarte mult o sa va prezentam o reteta noua incercata in bucataria noastra: spaghete cu sos de leurda. Este o reteta  simpla si gustoasa, cu arome proaspete si intense. O reteta excelenta pentru post si nu numai.

Ingrediente pentru 3 portii:
3 legaturi de leurda
400 gr spaghete
10 linguri ulei de masline
1 lingurita seminte de pin
5-6 linguri parmezan ras
sare, piper

Spaghetele se fierb conform indicatiilor de pe ambalaj. Leurda se spala si se pune intr-un blender impreuna cu uleiul, semintele de pin, sarea si piperul si se paseaza.
Intr-un wok punem sosul obtinut si adaugam 50 ml din apa in care au fiert pastele.
Lasam sa se incalzeasza bine si adaugam parmezanul.
Punem pastele si amestecam bine. Asezam pastele pe o farfurie si presaram cu parmezan.
                                                                     Pofta buna!