joi, 27 ianuarie 2011

Crema de zahar ars

 Crema de zahar ars este dulcele nostru preferat.Este unul dintre deserturile cele mai usor de preparat, atat ca timp de lucru cat si ca dificultate. Ai nevoie doar de 15 min pentru preparare si putina rabdare:D pana cand, crema de zahar ars se raceste  Este un desert delicios!



1 kg lapte
8 oua
16 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
esenta rom

La foc mic se topesc 8 linguri de zahar.
Se lasa sa se raceasca dupa care  tapetam uniform peretii cratitei cu zaharul topit.

Separat se bat ouale spuma cu 8 linguri de zahar, esenta si laptele.

Se pune compozitia in cratita cu zaharul ars
Se da la foc potrivit 45 minute.
Se scoate de la cuptor si se lasa  la racit.Se serveste rece de la frigider.

duminică, 23 ianuarie 2011

Friptura de vrabioara de vitel la cuptor

 O mancare ideala pentru o zi de duminica in familie, usor de preparat si care iti lasa gura apa!

1 bucata de vrabioara (1 kg), sare, piper, cimbru, 1 capatana de usturoi, ulei de masline, 1 ceapa, 1 morcov.

Se rumeneste intr-o tigaie bucata de vrabioara intreaga, in putin ulei, aproximativ 5 minute. Intr-o tava punem morcovul, ceapa si usturoiul taiate bucati maricele si carnea pe care o asezonam cu sare, piper si cimbru.

Se toarna uleiul in care ati rumenit bucata de carne intr-o tava, se pune un pahar de vin alb si se da la cuptorul preincalzit timp de 1 ora si 2o min. Din cand in cand se stropeste carnea cu sosul din tava si se mai adauga vin daca e nevoie.Noi am servit friptura langa un sote de fasole galbena.

                                                                     Pofta buna!

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Penne cu sos pesto rosu

Tuturor ni s-a intamplat  sa ajungem seara acasa si sa nu avem nici cea mai mica idee ce sa mancam, dar nici chef sa iesim la resturant sau sa facem cumparaturi la supermarket. Ei bine, in cazul nostru, un borcan ratacit cu niste rosii uscate si conservate in ulei (se gasesc la carrefour, cora, tcm), ne-a fost de mare ajutor. Acest sos mai este cunoscut si sub numele de pesto sicilian. Se poate utiliza nu doar ca sos pentru paste, ci si pentru a face bruschete siciliene.

10-12  rosii uscate si conservate in ulei, seminte de pin, busuioc proaspat, parmezan, ulei de masline, sare, piper.
Se pun toate ingredientele intr-un blender si se mixeaza, adaugand treptat ulei de masline.
Intr-o cratita se pune sosul obtinut si, in caz ca doriti, se mai dilueaza cu putina apa ( apa in care au fiert pastele este perfecta). Se pune sa fiarba la foc mic.
Cand a dat in clocot se pun repede pastele si se amesteca bine.Se servesc cu parmezan ras pe deasupra.

vineri, 21 ianuarie 2011

Pilaf cu ciuperci

O reteta de orez  facut in graba, dar care a iesit foarte gustos si in plus se potriveste foarte bine cu zilele friguroase.
1 cana de orez, 1 ceapa, 2 morcovi, 1 ardei gras verde sau rosu, 5 ciuperci, 1 legatura patrunjel, 2 linguri de ulei, sare, piper.

Ceapa se taie marunt si se caleste in 2 linguri de ulei, dupa care adaugam si restul legumelor  taiate in bucatele mici.

Lasam sa se caleasca putin si punem orezul, pe care il calim timp de 3 - 4 minute.
Adaugam o cana de apa si amestecam bine. Asteptam sa se umfle putin bobul de orez si punem sarea, piperul si 1 cana si jumatate de apa. Se baga la cuptor pentru circa 30 de minute. Daca este cazul, din cand in cand se mai toarna cate putina apa si se amesteca. Inainte de a opri focul puteti pune 2 linguri de unt. Se presara cu patrunjel.

Mancare de mazare cu ceapa verde

Aceasta reteta intra la categoria mai simplu nu se poate:)
Cum aveam niste mazare si ceapa verde prin congelator am decis sa facem o mancarica. Se poate servi si ca fel principal, dar si ca garnitura langa ce vreti voi.
Asa ca am tocat ceapa si am pus-o la calit intr-o cratita cu o lingura de ulei.

Cand s-a calit suficient adaugam mazarea si turnam apa - cat sa o acopere. Lasam sa fiarba aproximativ 25 de minute.

Se pune sare, piper si pasta de tomate si lasam la foc mic, cat sa scada suficient. Se toaca niste marar proaspat. Dupa ce ati  luat mazarea de pe foc se presara mararul.

joi, 13 ianuarie 2011

Placinta cu branza sarata

Plăcinta cu branza este buna în orice moment al zilei si nu necesita eforturi mari in prepararea ei. Se poate folosi orice fel de branza, ideal este sa nu fie foarte sărata si suficient de tare cat sa se poată rade.

Aluat:

500 g faina
o cana de apa calda
jumatate de cana de ulei
1 ou
un praf de sare

Umplutura:
1k g de branza nu foarte sarata
2 oua
o cana de lapte la temperatura camerei

Framantam aluatul din ingredientele enumerate mai sus.
Intr-un castron radem branza, adaugam ouale si laptele si amestecam bine pana obtinem o pasta de consistenta maionezei.
Intindem  foile cat putem de subtiri si punem pe mijloc umplutura dupa care rulam si punem in tava. Inainte de a da la cuptor ungem rulourile cu un galbenus de ou.
Se coace la foc potrivit in jur de 45-60 de minute.Se poate servi calda, dar este foarte buna si rece.
   Noi pregatim destul des placinta cu branza sarata fie in tava clasica de cuptor sub forma de rulou, fie in tava de  tarta,  adica asa:

Pofta buna:)

luni, 10 ianuarie 2011

Salau prajit

Este o reteta simpla si gustoasa, merge de minune cu mamaliguta calda si mujdei de usturoi.
V-o recomandam cand sunteti in pana de idei:)
Ingrediente:1 salau maricel si neaparat proaspat (merge si cu alt peste daca nu aveti salau), malai, ulei, sare si piper.
Se curata pestele, se spala, se usuca bine cu prosoape de hartie si se taie bucati potrivite.

Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper, se da prin malai, dupa care se pune intr-o tigaie cu ulei incins.

Cand s-a rumenit se scoate pe un platou cu servetele pentru a absorbi surplusul de ulei.
                                                                    Pofta buna!     

Pui la cuptor cu mirodenii si bere

In urma cu cateva zile am pregatit o reteta pe cat de simpla, pe atat de delicioasa. 
Ce ai nevoie ca s-o pregatesti: 1 pui, 3 cepe, 1 capatana de usturoi, 800 ml bere blonda, 2 lingurite de turmeric - condiment de origine asiatica (se gaseste la plafar), cimbru, 1 lamaie, 3 linguri ulei de masline, sare si piper. 

Se curata puiul, se spala si se usuca bine cu prosoape de bucatarie (pentru ca pielita sa devina crocanta cat timp sta in cuptor). Intr-un castron se pun uleiul, sarea, piperul, turmericul, cimbrul, zeama de la o jumatate de lamaie si 5 cateii de usturoi pisati. Se amesteca bine pana devine ca o pasta.

Dupa care se unge bine puiul cu amestecul obtinut in interior si inafara.
In interiorul puiului se pune jumatate de lamaie, 2-3 catei de usturoi si o ceapa taiata pe jumate. Noi am crestat pielita si am pus 2 catei de usturoi. Se asaza intr-o tava in care am pus un pahar de bere si 2-3 cepe, se baga in cuptorul preincalzit. Se lasa aproximativ 1 ora si 3o de minute, adaugand pe parcurs si restul berii si stropind puiul cu sosul din tava.
                                                                     Pofta buna!

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Iahnie de fasole cu ciolan afumat

Fasolea cu ciolan este o mâncare tradiţională românească, fiind nelipsită din meniul româniilor în perioada aceasta a anului.


Ingrediente: 500 gr fasole albă, 2 morcovi, 3 cepe,1 rădăcină de pătrunjel, 1 ardei gras roşu potrivit, pastă de roşii, cimbru,1 legătură de pătrunjel, 2 foi de dafin, un ciolan de porc afumat şi dezosat.

1. Se alege fasolea şi se pune la înmuiat cu o seară înainte.
2. A doua zi se pune într-o oală cu apă rece cât să o acopere şi se lasă să fiarbă până dă în clocot. Se ia de pe foc şi se strecoară, după care se schimbă din nou apa şi se lasă să fiarbă până dă în clocot încă de două ori.
3. Între timp, tăiem legumele cubuleţe şi le călim într-o tigaie cu o 2 linguri de ulei.
4. Ciolanul se taie cubuleţe sau fâşii şi se pune la fiert în oala cu fasole. După ce a dat în clocot adăugăm şi legumele călite uşor.
5. Lăsăm să fiarbă timp de 30 de minute, adăugăm foile de dafin şi cimbrul şi presărăm cu sare şi piper după gust. Amestecăm uşor şi lăsăm să fiarbă totul la foc moderat.
6. Când este aproape gata se pune şi pasta de roşii şi se  lasă până scade bine. Este mai bună dacă o punem să scadă în cuptor. Se presară pătrunjel tocat mărunt.

                                                                     Poftă bună!

joi, 6 ianuarie 2011

Fursecuri cu stafide

Fursecurile clasice cu stafide sunt  fragede, gustoase şi merg foarte bine după masă, dar şi dimineaţa la ceai sau cafea. La noi în familie, de câte ori pregătim aceste fursecuri simple, dar absolut delicioase...dispar destul de repede:)).

Aluat:

4 ouă
1 cană zahăr
1 cană ulei
2 căni făină
1 vîrf cuţit amoniac stins  cu zeama de lămaie
350 g stafide 
1 fiola esenta de rom

1. Se amestecă foarte bine cu mixerul ouăle cu  zahărul,  aproximativ 15 minute, până s-a topit zahărul şi compoziţia s-a albit. Se adaugă apoi uleiul, puţin câte puţin. Se pune amoniacul stins în zeamă de lămâie, esenţa de rom, apoi făină, amestecând tot la mixer. Se adaugă şi stafidele.
2. Pe tava de la aragaz sau oricare altă tavă, neunsă, se pun cu o lingură fursecurile, la distanţă unul de altul. Dacă aveţi hârtie de copt e bine să folosiţi ca să nu staţi de fiecare dată să curăţati tava:) 
3. Se coc la foc foarte mic aproximativ 15 minute, până se rumenesc puţin. Noi am copt  5 tăvi.
Într-o  tavă sunt în jur de 15-20 de fursecuri în funcţie de mărimea dorită.
                                                             Poftă bună!