sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Iahnie de fasole cu ciolan afumat

Fasolea cu ciolan este o mâncare tradiţională românească, fiind nelipsită din meniul româniilor în perioada aceasta a anului.


Ingrediente: 500 gr fasole albă, 2 morcovi, 3 cepe,1 rădăcină de pătrunjel, 1 ardei gras roşu potrivit, pastă de roşii, cimbru,1 legătură de pătrunjel, 2 foi de dafin, un ciolan de porc afumat şi dezosat.

1. Se alege fasolea şi se pune la înmuiat cu o seară înainte.
2. A doua zi se pune într-o oală cu apă rece cât să o acopere şi se lasă să fiarbă până dă în clocot. Se ia de pe foc şi se strecoară, după care se schimbă din nou apa şi se lasă să fiarbă până dă în clocot încă de două ori.
3. Între timp, tăiem legumele cubuleţe şi le călim într-o tigaie cu o 2 linguri de ulei.
4. Ciolanul se taie cubuleţe sau fâşii şi se pune la fiert în oala cu fasole. După ce a dat în clocot adăugăm şi legumele călite uşor.
5. Lăsăm să fiarbă timp de 30 de minute, adăugăm foile de dafin şi cimbrul şi presărăm cu sare şi piper după gust. Amestecăm uşor şi lăsăm să fiarbă totul la foc moderat.
6. Când este aproape gata se pune şi pasta de roşii şi se  lasă până scade bine. Este mai bună dacă o punem să scadă în cuptor. Se presară pătrunjel tocat mărunt.

                                                                     Poftă bună!

Un comentariu: